ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ: «Τσεκούρι» και στις αποδοχές των μισθωτών – Ποιοι χάνουν έως 88 ευρώ το μήνα

Σοκ: «Τσεκούρι» και στις αποδοχές των μισθωτών – Ποιοι χάνουν έως 88 ευρώ το μήνα

Με τη θρυαλλίδα της κοινωνικής οργής φαίνεται ότι παίζει πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού, μετά τους συνταξιούχους, το «μάρμαρο» των μνημονιακών πολιτικών καλούνται να πληρώσουν και οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που θα βρίσκουν πλέον λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΨΑΛΙΔΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ο λόγος; Απλά, ενεργοποιήθηκε η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος καθώς και η εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα οι μισθοί να μειώνονται σημαντικά.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πιάνονται ακόμη μία φορά να λένε κατάφωρα ψέματα στον ελληνικό λαό, αφού μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα δεσμεύονταν ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης των μισθών, ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η μείωση στις μηνιαίες αποδοχές ξεκινάει από περίπου 2 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 640 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 88 ευρώ για αποδοχές 5.000 ευρώ το μήνα.

Εξάλλου, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 27.000 έως 41.000 ευρώ είδαν τον μισθό τους ελαφρά αυξημένο από 1,5 έως 35 ευρώ.

Σημειώνεται πως το νέο αφορολόγητο και η εισφορά αλληλεγγύης ισχύουν από τις αρχές του 2016. Ωστόσο, επειδή η παρακράτηση ξεκίνησε από το β’ εξάμηνο, ο επιπρόσθετος φόρος του α’ εξαμήνου αναμένεται να πληρωθεί το 2017, ύστερα από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά πώς θα γίνεται στο εξής η μηνιαία παρακράτηση

pinakas

Πηγή πίνακα: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Μερικά παραδείγματα

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό σε τι ακριβώς συνίσταται η νέα μείωση στις αποδοχές των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, ας δούμε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα:

Για μηνιαίο εισόδημα 1.214 ευρώ

- Σε μισθωτό άγαμο η μηνιαία παρακράτηση θα ανέλθει στα 137,20 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει φόρο μεγαλύτερο φόρο 13,44 ευρώ

- Με ένα παιδί η παρακράτηση διαμορφώνεται στα 133,68 ευρώ. Η επιπλέον επιβάρυνση ανέρχεται στα 9,92 ευρώ

- Με δύο παιδιά, η παρακράτηση φτάνει τα 130,16 ευρώ, ενώ ο επιπλέον μηνιαίος φόρος ανέρχεται στα 6,40 ευρώ

- Με τρία παιδιά η παρακράτηση αγγίζει τα 123,13 ευρώ. Η μεταβολή είναι πολύ μικρή και συγκεκριμένα θα επωφεληθεί με 0,63 λεπτά τον μήνα

Σχετικές ειδήσεις