ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόβαση ξένων στις τράπεζες – Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Απόβαση ξένων στις τράπεζες – Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Όλα αλλάζουν από το φθινόπωρο στις διοικήσεις των τραπεζών, αφού τα αποτελέσματα της αξιολόγησης φέρνουν αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και απόλυτο έλεγχο από τους θεσμούς μέσω των ξένων μελών στα διοικητικά συμβούλια.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μέτοχος στις τράπεζες ειδικά σε Πειραιώς και Εθνική πρόλαβε την κυβέρνηση που είτε από απρονοησία, είτε από αιφνιδιασμό και έλλειψη στρατηγικής βρέθηκε πλήρως εκτεθειμένη.

Η κυβέρνηση αντέδρασε καθυστερημένα και ανεπιτυχώς στέλνοντας επιστολές που απορρίφθηκε από τους θεσμούς, αφού πλέον οι όροι τους είναι νόμος του κράτους. Πρόκειται για επιστολές που έστειλαν στους «θεσμούς» και στα όργανα της ΕΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης τονίζοντας...-εκ των υστέρων- ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις που ορίζονται για τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της τράπεζας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Και...όπως λέει ο Τσακαλώτος σε συνεργάτες του, εν γνώσει του δέχτηκε να μπουν στον νόμο αυτές οι απαιτήσεις των «θεσμών», προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, με τη σκέψη ότι... μετά θα ζητούσε να γίνουν αλλαγές. Αλλά μετά την απομάκρυνση από το ...ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...

Ο νόμος για τις Διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η κυβέρνηση συμφώνησε με το πιστόλι στον κρόταφο, με τον ωμό εκβιασμό: «Αν αρνηθείς, δεν γίνεται η αξιολόγηση και μένεις από λεφτά».

Και αν οι ξένοι θα ελέγξουν τις τράπεζες, θα αποκτήσουν τα κόκκινα δάνεια και μαζί όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, λιανεμπόριο, ακτοπλοϊα, βιομηχανία, ιχθυοτροφεία κ.λ.π. που είναι υπερδανεισμένοι.

Το ...μεγάλο ξεκαθάρισμα

Οι προϋποθέσεις που ορίστηκαν για τη θέση του διοικητή και των μελών του διοικητικού συμβουλίου φωτογραφίζουν.... ξένους, αφού δεν υπάρχει σοβαρός και με ικανότητες Έλληνας που να τις διαθέτει.

Η πρώτη απόβαση έχει αποφασισθεί ήδη και είναι η εγκατάσταση του Πολωνού Μαρέκ Μπέλκα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ, πρώην Ανατολικός, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών και είναι ξεκάθαρα άνθρωπος του Βερολίνου.

Θα ακολουθήσουν από Σεπτέμβρη οι Διοικήσεις των τραπεζών, στη βάση της αξιολόγησης που ήδη έχει ολοκληρωθεί. Πλέον λόγο θα έχουν και τα funds, που έχουν ένα και μόνο στόχο την αρπαγή των φιλέτων – «κόκκινων» δανείων.

Το μπλοκάρισμα της τοποθέτησης του Χρ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς από τον γνωστό Τζον Πόλσον, ο οποίος έχει το hedge fund που ελέγχει το 10% της τράπεζας, ήταν μια χαρακτηριστική ακόμη νίκη τους.

Σχετικές ειδήσεις