ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ύφεση τρομάζει το Μαξίμου - Αύριο τα σπουδαία από την ΕΛΣΤΑΤ

Η ύφεση τρομάζει το Μαξίμου - Αύριο τα σπουδαία από την ΕΛΣΤΑΤ

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στην ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ η αγορά αλλά και ο πολιτικός κόσμος - μιας και δεν αναμένεται διαφοροποίηση επί το θετικότερο με τις εκτιμήσεις να αφήνουν ίχνη περαιτέρω επιδείνωσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΕΠ - ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΕUROBANK

Σημείο το οποίο - πέραν των άλλων - θα κινητοποιήσει νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και λοιπών πολιτικών κομμάτων όσον αφορά στον βαθμό των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία των κυβερνητικών επιλογών.

Τα εν λόγω στοιχεία δημοσιοποιεί αύριο Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και όπως αναμένεται θα επισημοποιούν πως οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία συνεχίστηκαν και στο δεύτερο τρίμηνο, κρατώντας το ΑΕΠ με αρνητικό πρόσημο.

Τα στοιχεία για τα επίπεδα της ύφεσης θα κρίνουν αποφάσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας με το υπουργείο Οικονομικών να περιμένει η συρρίκνωση να κινηθεί στο 0,7%.

Χθες σε νέα μελέτη της Eurobank, σημειώνεται πώς στόχος είναι η ελληνική οικονομία να αποφύγει την παγίδα της στασιμότητας.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση μακροοικονομικά & μικροοικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το 2ο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να αποτελέσει το 4ο συνεχές με αρνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Στο «7 ημέρες οικονομία» της Eurobank η πορεία των μεταβλητών της πραγματικής οικονομίας είχε ως ακολούθως:

1ον O δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσίασε επιδείνωση το Μάιο 2016.

Συγκεκριμένα, σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά -6,44% (από -1,96% τον Απρίλιο 2016) και -1,83% (-0,82%) αντίστοιχα.

2ον Oι εξαγωγές αγαθών (εμπορευματικές συναλλαγές) σημείωσαν ετήσια πτώση -7,29% το 2ο τρίμηνο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +0,11%.

Ως εκ τούτου, το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε μείωση της τάξης των -€504,46 εκατ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) της ΤτΕ , το διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2016 το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά -€385,14 εκατ.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην πτώση των ταξιδιωτικών και των μεταφορικών εισπράξεων καθώς και στις αρνητικές συνέπειες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

3ον Tο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό το Μάιο 2016 (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο 2016) και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εμφάνισε σημάδια κάμψης (1,66% από 2,79% τον Απρίλιο 2016).

4ον O δείκτης οικονομικού κλίματος, ένας δείκτης που ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε ελαφρά πτώση το 2ο τρίμηνο 2016. Τον Ιούλιο 2016 σημείωσε αύξηση ωστόσο ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή κατέγραψε μείωση. 5ον σύμφωνα με το δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI, οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα παρουσίασαν χειροτέρευση για 5ο μήνα μέσα στο 2016. Τον Ιούλιο 2016 η τιμή του δείκτη διαμορφώθηκε στις 48,7 μονάδες από 50,4 τον Ιούνιο 2016 (δηλαδή κάτω του ορίου άνθησης/συρρίκνωσης των 50 μονάδων).

Σύμφωνα με την Eurobank και βάσει των παραπάνω στοιχείων το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί το 1ο εξάμηνο 2016 κυρίως λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2ο εξάμηνο 2016 κρίνεται αναγκαία έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να αποφύγει την «παγίδα στασιμότητας».

Αυτό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων παραγόντων: Aπό τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου και των διαθέσιμων εισοδημάτων – πόρων τους (π.χ. μισθοί, κέρδη, φόροι). Aπό την περαιτέρω βελτίωση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών (π.χ. βελτίωση της ρευστότητας, επιστροφή καταθέσεων). Aπό την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη 2η αξιολόγηση του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και 4ον από τις διεθνείς εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο (π.χ. Brexit).


Σχετικές ειδήσεις