ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς την Αθήνα οι Έλληνες θα ήταν κατά 20% φτωχότεροι

Χωρίς την Αθήνα οι Έλληνες θα ήταν κατά 20% φτωχότεροι

Καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν τα ΑΕΠ πολλών ευρωπαϊκών χωρών χάρη στις πρωτεύουσες, καθώς εάν αυτές δεν συμπεριλαμβάνονταν στις οικονομικές μετρήσεις, η εικόνα του οικονομικού στάτους των κατοίκων θα ήταν διαφορετική.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, η Αθήνα είναι οικονομικός «αιμοδότης» για την Ελλάδα και χωρίς αυτή, οι κάτοικοι θα ήταν κατά 20% πιο φτωχοί.

Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται στη Γαλλία καθώς το Παρίσι και συγκεκριμένα η πυκνοκατοικημένη περιοχή, Ιλ ντε Φρανς, οι κάτοικοι θα ήταν κατά 15% φτωχότεροι.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ένα πέμπτο των Γάλλων κατοικεί στην Ιλ ντε Φρανς. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του εθνικού ΑΕΠ.

Το ίδιο ισχύει και για τη Μεγάλη Βρετανία: Το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ παράγεται στο Λονδίνο και χωρίς αυτό το βρετανικό ΑΕΠ θα ήταν μειωμένο κατά 11,2%.

Αντίθετα, η μόνη χώρα η οποία θα είχε αύξηση ΑΕΠ κατά +0,2% ανά κάτοικο χωρίς την πρωτεύουσά της, είναι η Γερμανία.

Αναλυτικά, η έρευνα που καταγράφει πόσο μικρότερο θα ήταν το ΑΕΠ ανά κάτοικο στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εάν δεν είχαν τις πρωτεύουσές τους, παρουσιάζει πρώτη την Ελλάδα, μετά τη Γαλλία, την Τσεχία, την Πορτογαλία και ακολουθούν Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιταλία.

Σχετικές ειδήσεις