ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Η Ελλάδα δεν θα λάβει ολόκληρη την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Eurogroup: Η Ελλάδα δεν θα λάβει ολόκληρη την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

«Ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση από το Eurogroupπου πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, καθώς η αναμενόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευτεί ολόκληρη αλλά σε δυο δόσεις και μάλιστα για τη δεύτερη θα απαιτηθεί νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης -«Ναυάγιο» η απόφαση για την ελληνική πλευρά αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος…δηλώνει ικανοποιημένος - Για την υποδόση ψηφίστηκαν σκληρά μέτρα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων και πάλι χρήματα δεν εκταμιεύονται.

Οι δανειστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν «σκληρή γραμμή» και να δώσουν έγκριση μόνο για το 1.1 δισ. ευρώ και μάλιστα με το ...ζόρι, με το σκεπτικό ότι το Δημόσιο έχει απλήρωτα χρέη προς ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν αμφισβητήσεις σχετικά με τον αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα τα οποία έπρεπε να έχει ολοκληρώσει για να λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος καταβολής της δεύτερης δόσης του 1,7 δισ. ευρώ μάλιστα είναι άγνωστος και εξαρτάται από την πορεία των προαιτουμένων.

eurogroup4

Όπως φαίνεται, ακόμα και για να λάβει στο χέρι η Ελλάδα την πρώτη …υποδόση της υποδόσης, θα απαιτηθούν επιπρόσθετες διαπραγματεύσεις και σε τεχνικό επίπεδο.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεδριάσει για την εκταμίευση των1,1 δισ. ευρώ, ενώ δεν προσδιόρισε το χρόνο που θα δοθούν τα 1,7 δισ. ευρώ.

Σε παράλληλο σύμπαν ο Τσακαλώτος – Δηλώνει ευχαριστημένος - Δεν έχουμε άμεση ανάγκη χρημάτων λέει!

Ικανοποίηση εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι ο ελληνικός λαός δεν βλέπει να πιάνουν τόπο οι σκληρές θυσίες στις οποίες τον υποβάλλουν οι κυβερνώντες.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Υποστήριξε δε ότι επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

eurogroup1

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών : Θα επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα

Το σημερινό (10/10)Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

«Τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας» τόνισαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup: «H Ελλάδα υιοθέτησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον τομέα ενέργειας καθώς και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Eurogroup χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου αποτελεί «προτεραιότητα», προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το Ταμείο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία και ο επαγγελματισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πως τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

«Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα 1,7 δισ. που συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ανακοίνωση αναφέρει πως «το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», σημειώνοντας ωστόσο, πως για την έγκριση της εκταμίευσής τους είναι αναγκαία και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα αργότερα τον Οκτώβριο. «Η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση από τον ESM της απελευθέρωσης των επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Εurogroup αναφέρει πως τώρα η προσοχή στρέφεται στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να την ολοκληρώσουν σε εύθετο χρόνο. Σημειώνει δε πως το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα μέσα Οκτωβρίου γι΄αυτό το σκοπό.

eurogroup3

Ντάισελμπλουμ: Απαιτούνται τεχνικές εργασίες για την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελεμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι εγκρίθηκε η χορήγηση της νέας δανειακής δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η δόση έχει δύο τμήματα , ένα ύψους 1,1 δισ. και ένα 1,7 δισ. ευρώ , η δε εκταμίευση αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης, που αφορά χρέη του δημοσίου, απαιτούνται ακόμη «τεχνικές εργασίες» για την οριστικοποίηση οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθούν σύντομα. Σημείωσε δε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και ότι πρακτικώς ήταν αδύνατο να είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες ως σήμερα.

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην σωστή τροχιά»

Την αποδέσμευση των 1,1 δισ. από το Eurogroup καλωσόρισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα» στο «εξαιρετικά εμπροσθοβαρές» ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την έκθεση συμμόρφωσης που προετοίμασε, σύμφωνα με την οποία όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα είχαν ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της εργασίας, ενώ επισήμανε πως η σημερινή απόφαση βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική πλευρά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ μεταξύ του 2016 και του 2018. «Μοιράζομαι την άποψη του προέδρου του Eurogroup για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «τα νέα είναι καλά» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι σημαντικό βήμα για την «ανακούφιση» της πραγματικής οικονομίας.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να χτιστεί ένα «success story» για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου για να ξεκινήσουν την τεχνική εργασία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε πως σε συνέχεια της έγκρισης του Eurogroup για την εκταμίευση των 1,1 δις., η επίσημη απόφαση θα ληφθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διευθυντών του ESM, στις 24 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ανέφερε πως είναι δυνατό να εκταμιευθούν ταυτόχρονα εφόσον οι θεσμοί λάβουν μέχρι τότε τα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος σημείωσε πως για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ελλάδα έχει προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία ότι τα 1,8 δισ. της προηγούμενης υποδόσης έχουν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το σκοπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP

Σχετικές ειδήσεις