ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της δεύτερης αξιολόγησης: Ποια επιδόματα κινδυνεύουν με περικοπές

Στο στόχαστρο της δεύτερης αξιολόγησης: Ποια επιδόματα κινδυνεύουν με περικοπές

Το θέμα των προνοιακών επιδομάτων πέφτει στο τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπως... περιέγραψε και ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο.

ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ... ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΧΡΕΟΥΣ

Προ των πυλών βρίσκονται αλλαγές, αναδιαρθρώσεις και καταργήσεις σε επιδοματικού τύπου παροχές σε χρήμα ή/και σε είδος μέσω της δεύτερης αξιολόγησης.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι τρύπες για τη χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το ΚΕΑ προϋπολογίζεται για το 2017 στα 760 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα. Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών φέρονται να αναζητούν περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε στο Κοινοβούλιο της Ολλανδίας την επικαιροποιημένη ατζέντα του επικείμενου Eurogroup.

Πηγές από τις Βρυξέλλες διευκρίνιζαν, σύμφωνα με το Εθνος, ότι αυτό που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης «περιγράφεται στη σελίδα 14 του συμπληρωματικού Μνημονίου της 16ης Ιουνίου 2015, στο σημείο 5 και αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του ίδιου έτους να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες».

Επίσης, θα υπάρξει συζήτηση για τη δημοσιονομική απόδοση των μέτρων, κάτι το οποίο θα συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς στο Ασφαλιστικό είναι αποκλειστικά η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων.

Στο μέτωπο της Πρόνοιας, ο ίδιος εξήγησε χθες πως όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων με το ΚΕΑ δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν.

Εσπευσε βέβαια να διευκρινίσει πως δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα αναπηρικά επιδόματα ή οικογενειακά.

Επίδομα θέρμανσης

Ο κ. Χουλιαράκης απέκλεισε επίσης «μαχαίρι» στο επίδομα θέρμανσης διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να προκύπτουν τρεις κατηγορίες επιδομάτων: αυτά στα οποία εντοπίζονται σημαντικές επικαλύψεις και θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ΚΕΑ, κάποια που χρήζουν αναδιάρθρωσης λόγω μερικών επικαλύψεων και άλλα που θα μείνουν ανέπαφα.

Η αναδιάρθρωση του Κράτους Πρόνοιας αναμένεται να προχωρήσει με... μπούσουλα την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, επί της οποίας πάντως η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει ισχυρές ενστάσεις, ζητώντας να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία (π.χ. μητρώο επιδομάτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου).

Η Παγκόσμια Τράπεζα εντοπίζει περί τα 200 κατακερματισμένα επιδόματα και εκτιμά πως σχεδόν τα 145 χρήζουν εξορθολογισμού.

Εστιάζει στην αναδιάρθρωση (π.χ. ενοποιήσεις / επανασχεδιασμό) περίπου 30 επιδοματικού τύπου παροχών σε χρήμα ή/και είδος από διάφορους φορείς του κράτους. Υπό επανεξέταση φέρονται να είναι κατασκηνωτικά προγράμματα, παροχές διακοπών, δωρεάν μεταφορές οικογενειών μέσω ΚΤΕΛ κ.ά.

Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί φοροαπαλλαγές, επιδόματα που χορηγούνται σε ειδικές ομάδες από υπουργεία όπως τα Παιδείας και Πολιτισμού -π.χ. φοιτητές-, αλλά και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Στο τραπέζι είναι και η εξοικονόμηση κονδυλίων από τον έλεγχο των πόρων και τη μείωση της κλίμακας των εισοδημάτων για τα ωφελούμενα νοικοκυριά, σε κάποιες κατηγορίες επιδομάτων.

Στο Eurogroup της Δευτέρας

Ο πρώτος κύκλος των βραχυπρόθεσμων μέτρων μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα ενώ συμφωνία για τις παρεμβάσεις στο χρέος «βλέπει» η Ευρωζώνη έως τα τέλη του έτους.

Σχετικές ειδήσεις