ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άκαμπτος ο Σόιμπλε: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξει τίποτα

Άκαμπτος ο Σόιμπλε: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξει τίποτα

Στη γνωστή σκληρή γραμμή παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας παράλληλα στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας από το βήμα του τραπεζικού συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, ο Β. Σόιμπλε ήταν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρος: «Μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα άλλαζε στην πραγματικότητα τίποτα. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Μάλιστα αυτή τη φορά οι «συμβουλές» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απευθύνονταν μόνο στον εύκολο στόχο – την Ελλάδα – αλλά προέτρεψε όλες τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Για να κάνει ακόμη πιο σαφή τη θέση του επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια νομισματικής πολιτικής επανεκκίνησης, οπότε όποιος περιμένει επανεκκίνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης αποκλειστικά μέσα από παρεμβάσεις της ΕΚΤ, κάνει λάθος εκτιμήσεις.

«Η ΕΚΤ», τόνισε χαρακτηριστικά, «διακινδυνεύει μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτική να άρει τις πιέσεις για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις χώρες της Ευρωζώνης και δημιουργεί συνθήκες "φούσκας" στην αγορά κατοικιών σε χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία».

Τέλος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως οι επιλογές της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και απομακρύνουν τη χώρα από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους Ιταλούς για τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη αρνητική τους ψήφος στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Σχετικές ειδήσεις