ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Άγριο «τσεκούρι» και το 2017 - «Χαράτσια» και εξαθλίωση σε πρώτο πλάνο

Συντάξεις: Άγριο «τσεκούρι» και το 2017 - «Χαράτσια» και εξαθλίωση σε πρώτο πλάνο

Ειδήσεις | Συντάξεις: Την απόλυτη φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών προωθεί, με την έλευση της νέας χρονιάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με απίστευτες ανατροπές στους ήδη εξαθλιωμένους συνταξιούχους, αλλά και απίστευτη φορολόγηση για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο «ανθρωποκτόνος» νόμος Κατρούγκαλου φέρνει από 01/01/2017 επιβολή διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ίδια πηγή και βάσει του νόμου, προβλέπεται νέο «τσουνάμι» περικοπών συνολικού ύψους 985 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους με επτά μέτρα – φωτιά:

1. Από 1/1/2017 έρχεται νέο κούρεμα στους 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καθώς αρχίζει η δεύτερη φάση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος. Εντός του 2017 πρέπει να εξοικονομηθούν 439 εκατομμύρια από το κονδύλι για το ΕΚΑΣ και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μικρότερα επιδόματα σε όλους τους σημερινούς δικαιούχους αντί της μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μειωθεί ο όγκος των δικαιούχων.

2. Περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που έχουν αιτηθεί οι ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016 (σ.σ.: ημερομηνία έναρξης ισχύος νέου Ασφαλιστικού) και θα υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Τονίζεται ότι έγινε ήδη η περικοπή έως 50% στις επικουρικές 260.000 συνταξιούχων. Οι νέες συντάξεις (μετά τις 12/5/2016) είναι μειωμένες έως 30%.

3. Από την αρχή του χρόνου οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα υπολογίζονται όπως και οι εισφορές των υπόλοιπων μισθωτών, ήτοι στο σύνολο των αποδοχών και όχι στον βασικό μισθό του Οκτωβρίου του 2011. Θα υπάρξει αύξηση της παρακράτησης και κατά συνέπεια μείωση του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν κάθε μήνα.

4. Δημιουργείται από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα - μαμούθ. Το Υπερταμείο όπου εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί στο 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι - όπως και τα προηγούμενα έτη - θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

5. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η προσωπική διαφορά (την οποία έχει βάλει έμμεσα στο επίκεντρο της προσοχής το ΔΝΤ). Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί ότι η προσωπική διαφορά θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

6 Αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών. Από 1/1/2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη είναι συμφέρουσα επιλογή να προχωρήσουν σε σχετική αίτηση αμέσως και μέχρι 31/12/2016, καθώς το κόστος εξαγοράς παραμένει στα παλαιά επίπεδα, ήτοι στο 6,67% των συντάξιμων αποδοχών. Από 1/1/2017 το κόστος εξαγοράς θα είναι και για το Δημόσιο στο 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.

7. Από το 2017 το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι επανέρχεται στο ύψος που είχε τον περασμένο Ιούλιο, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η παρακράτηση για τα αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μερίσματα του ΜΤΠΥ αναπροσαρμόστηκαν και η μείωση μετράει από 1/1/2016. Δεδομένου ότι πριν από την ψήφιση του νόμου είχαν πληρωθεί τρία μερίσματα για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, τα υπερβάλλοντα ποσά παρακρατούνται σε δύο ισόποσες δόσεις, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου. Έτσι η πρώτη πληρωμή του 2017 που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο θα αναπροσαρμόζει το μέρισμα στο ύψος που πληρώθηκε αρχές Ιουλίου.

Σχετικές ειδήσεις