ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος και καθυστερήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα

Χάος και καθυστερήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα

Ουδέν νεώτερον από το υπουργείο Οικονομικών για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος», με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μη γνωρίζουν ακόμα ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζονται, τι θα γίνει με τις ιατρικές δαπάνες και εάν χρειάζεται να συγκεντρώνουν ακόμα και χάρτινες αποδείξεις.

Αγνωστο ακόμα ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζονται, τι θα ισχύσει με τις έγχαρτες αποδείξεις

Ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Ωστόσο, ακόμα και εάν εκδοθεί η απόφαση το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων θα καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή και ενδεχομένως ο Ιανουάριος να χαθεί.

Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της Καθημερινής θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών να ξεκινήσει τις συναντήσεις με τις τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών για κάθε φορολογούμενο και ενδεχομένως τον Φεβρουάριο να είναι έτοιμη η εφαρμογή στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται οι φορολογούμενοι και να ελέγχουν τις κινήσεις που έχουν κάνει με «πλαστικό χρήμα».

Σε αναμονή βρίσκονται και οι επαγγελματίες οι οποίοι περιμένουν διευκρινίσεις για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες και οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με τα POS.

Αγνωστα προς το παρόν παραμένουν τα εξής:

• Ποιες δαπάνες πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι ή διαφορετικά ποιες θα εξαιρεθούν και δεν θα προσμετρηθούν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

• Τι θα γίνει με τις ιατρικές δαπάνες; Καθώς δεν έχει βγει απόφαση που υποχρεώνει για παράδειγμα τους γιατρούς να δέχονται κάρτες.

• Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή του TAXIS, που θα συνδέει αυτομάτως τις πληρωμές με κάρτα με την ηλεκτρονική μερίδα του φορολογουμένου; Οπως προαναφέρθηκε η εφαρμογή δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τον Φεβρουάριο.

• Τι θα γίνει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS; Η εφορία θα δέχεται τις χάρτινες αποδείξεις;

• Πότε θα ξεκινήσουν οι κληρώσεις. Αν και είναι δευτερεύον θέμα, ωστόσο αρκετοί φορολογούμενοι έχουν εκδηλώσει ερωτήματα σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με τον νόμο, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις