ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζει το EuroWorking Group υπό τη σκιά πιέσεων και εκβιασμών για Grexit

Συνεδριάζει το EuroWorking Group υπό τη σκιά πιέσεων και εκβιασμών για Grexit

Σε πολύ πιεστικό για την Ελλάδα κλίμα συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου το EuroWorking Group, από το οποίο δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Στο επίκεντρο του EuroWorking Group θα τεθεί η πορεία των προαπαιτουμένων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ «μαίνεται» πόλεμος δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων που πιέζουν την Ελλάδα να δεχτεί περισσότερα μέτρα, προειδοποιώντας με παύση της χρηματοδότησης και έξοδο από την Ευρωζώνη.

Στη συνεδρίαση, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχτεί πως μόνο το 1/3 των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, έχει ήδη υλοποιηθεί.

Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικών Ταμείο πιέζουν για μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών παροχών και η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά το 2018 οπότε και ολοκληρώνεται τυπικά το τρίτο μνημόνιο.

«Βαριά» ρίχνουν τη σκιά τους στη συνεδρίαση οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αν η Ελλάδα θέλει απομείωση του χρέους θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και της προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι «Η αλήθεια είναι σκληρή, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις».

Σε κάθε περίπτωση, οι χρόνοι ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είναι ασφυκτικοί και οι δανειστές ζητούν λύση «εδώ και τώρα».

Σχετικές ειδήσεις