ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Μέρκελ - Ντράγκι με την Ελλάδα στην «ατζέντα»

Συνάντηση Μέρκελ - Ντράγκι με την Ελλάδα στην «ατζέντα»

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, την καγκελάριο της ΓερμανίαςΆνγκελα Μέρκελ και το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη μεταξύ τους συνάντηση σήμερα (9/2) στη Φρανκφούρτη.

Μέρκελ και Ντράγκι αναμένεται να θέσουν επί τάπητος θέματα της Ευρωζώνης (πορεία προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και γενικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ευρω-αμερικανικές σχέσεις κ.α.) με την Ελλάδα νε βρίσκεται στο «μενού», λόγω της περιπετειώδους - για μία ακόμη φορά - διαπραγμάτευσης.

Αναμένεται έτσι να συζητηθούν οι διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους οι διάφορες πλευρές (Θεσμοί, ΔΝΤ) γύρω από το ελληνικό θέμα, καθώς παρατηρείται χάσμα απόψεων.

Το κύριο, δε, θέμα που σχετίζεται με την ΕΚΤ είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να γίνει αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντράγκι έθεσε ως όρο - επιπλέον της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης - και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που σημαίνει ότι πρέπει να προσδιοριστούν από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του. Κάτι που αρνείται η γερμανική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο…

Δεν πρέπει πάντως να λησμονείται ότι το Βερολίνο θα ήθελε να δει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να τελειώνει σύντομα, δυσφορώντας όταν ο Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκτασή του μέχρι το τέλος του 2017.

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται πάντως ότι ανήκει στους παράγοντες που δεν επιθυμούν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη, σε μια δύσκολη εποχή για το ευρώ…

Σχετικές ειδήσεις