ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «άδειες βαλίτσες» φεύγει η τρόικα: Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία - «Αγκάθι» τα εργασιακά

Με «άδειες βαλίτσες» φεύγει η τρόικα: Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία - «Αγκάθι» τα εργασιακά

Μπορεί οι δανειστές να έδωσαν παράταση στην παραμονή τους στην Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης ωστόσο, φαίνεται πως αποχωρούν με τις βαλίτσες... άδειες!

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ - ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου πακέτου μέτρων», αναφερόμενος στα μέτρα για μετά το πρόγραμμα, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση».

Όπως επισήμανε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, στόχος είναι να καταγραφεί ακόμη περισσότερη πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Τα τρία βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είναι:

  • Το μέγεθος του πακέτου από το 2019.
  • Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).
  • Τα εργασιακά.

Στο μέτωπο των εργασιακών οι δανειστές δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω , απαιτώντας να εφαρμοστεί όλο το πακέτο των μέτρων (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικός νόμος, καθορισμός κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών).

Παράλληλα έβαλαν «βέτο» στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι δανειστές ξεκαθάρισαν για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει το παλαιό καθεστώς των κλαδικών διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.

Σημειώνεται ότι, άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί...».

Δανειστές: Στόχος η ταχεία ολοκλήρωση του SLA

Για πρόοδο σε ένα ισορροπημένο πακέτο για την μετά το πρόγραμμα περίοδο, κάνει λόγο εκπρόσωπος της ΕΚΤ με αφορμή το τέλος του κύκλου επαφών στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα το Staff Level Agreement.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Έχουν προγραμματιστεί νέες επαφές για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup της 20 Μαρτίου.

Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα μια staff level agreement.»

Σχετικές ειδήσεις