ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, θα δούμε μέχρι το βράδυ

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, θα δούμε μέχρι το βράδυ

Ειδήσεις | Κομισιόν: Την πληροφορία ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Θεσμών, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EuroWorking Group που συγκαλείται το βράδυ της Πέμπτης (30/03/2017) μετέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΨΙΝΟΥ EUROWORKING GROUP - ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

«Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, ενώ έτερος αξιωματούχος συμφωνούσε πως μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group «υπάρχει χρόνος».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών ενόψει της συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα που θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group - EWG).

Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ ανέφερε πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», επανέλαβε η κ. Μπράιντχαρτ.

Τι συζητείται στο σημερινό EuroWorking Group

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το EWG συγκαλείται για να προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο του Eurogroup της 7ης Απριλίου που θεωρείται ορόσημο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA) για την δεύτερη αξιολόγηση. Το ελληνικό θέμα θα είναι στη κορυφή της ατζέντας του Eurogroup, με βάση τα σημερινά δεδομένα, όμως η συγκεκριμένη άτυπη συνεδρίαση δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ.

Το σημερινό EWG αναμένεται να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα εν μέσω διαρροών ότι κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement/SLA) μέχρι τις 7 Απριλίου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το EWG θα μπορούσε να αποφασίσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αν διαπιστωθεί ότι οι δυο πλευρές είναι όντως κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η βασική διαφορά εντοπίζεται στις συντάξεις και ειδικότερα στη προσωπική διαφορά και θα μπορούσε να γεφυρωθεί εντός της ημέρας.

Στα υπόλοιπα θέματα, π.χ. δημοσιονομικά, ενεργειακά, εργασιακά φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση με το συνολικό πακέτο μέτρων να ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ περίπου.

H επιστροφή θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff-Level Agreement - SLA).

Εκτιμάται ότι τα κλιμάκια των δανειστών θα πρέπει να είναι στην Αθήνα μέχρι την Δευτέρα το αργότερο για να καταστεί εφικτή η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή (07/04/2017).

Πάντως, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έσπευσε να υποβαθμίσει την σημασία της σημερινής συνεδρίασης του EwG τις προηγούμενες μέρες, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «κρίσιμη», προσθέτοντας ότι το ορόσημο είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Σχετικές ειδήσεις