ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικές πηγές: Το EWG πρότεινε επιστροφή των κλιμακίων - Σήμερα η απόφαση

Κυβερνητικές πηγές: Το EWG πρότεινε επιστροφή των κλιμακίων - Σήμερα η απόφαση

Το EuroWorking Group αποφάσισε, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)»: αυτό σημείωναν κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Τούτων δοθέντων, όπως σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους».

Διαψεύδουν και τη διαφωνία Τσίπρα - Τσακαλώτου

Επίσης κυβερνητικοί κύκλοι προχώρησαν σε διάψευση των πληροφοριών και στα περί διαφωνίας Τσίπρα - Τσακαλώτου. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι «πρόκειται για γελοιότητες». Αυτή τη λακωνική απάντηση έδιναν κυβερνητικές πηγές σε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να έχουν μεταξύ τους ουσιαστικές διαφωνίες όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Τα ίδια δημοσιεύματα εμφάνιζαν τον κ. Τσίπρα να έχει διαφωνήσει με την κατ' αρχήν συμφωνία του κ. Τσακαλώτου με το κουαρτέτο στο θέμα του ασφαλιστικού. Ωστόσο, αυτά τα σενάρια διαψεύδουν, με κατηγορηματικό τρόπο, οι κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρει ότι μια διαφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών την τελευταία στιγμή προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, η οποία φαινόταν ότι τελειώνει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάψει προσύμφωνο με τους δανειστές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να στείλει μια επιστολή στην τρόικα, με την οποία να ζητεί αλλαγή στα αρχικώς συμφωνηθέντα για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις από το 2019.

Η αθέτηση μιας βασικής παραμέτρου της αρχικής προσυμφωνίας, θεωρήθηκε «εχθρική ενέργεια» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από την πλευρά του άνοιξε και πάλι το θέμα του Εργασιακού, επαναφέροντας το ζήτημα αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Το βράδυ της Τετάρτης, σε μια τηλεδιάσκεψη στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών πιστοποιήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες - ότι το κλίμα της επερχόμενης συμφωνίας, το οποίο καλλιεργούσε συστηματικά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, είχε ήδη στραβώσει.

Σχετικές ειδήσεις