ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: «Σωσίβιο» στη Γαλλία ψάχνει η κυβέρνηση εν όψει Eurogroup

Διαπραγμάτευση: «Σωσίβιο» στη Γαλλία ψάχνει η κυβέρνηση εν όψει Eurogroup

Διαπραγμάτευση | Ειδήσεις: Με στόχο την επίτευξη μιας προσυμφωνίας που θα τεθεί ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης (15/06/2017), εντείνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΙΚ ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕ ΜΕΡ – ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρουν πολλά στην επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα (12/06/2017), στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

Ο κ. Λε Μερ φαίνεται πως στηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη τις ελληνικές θέσεις, ενώ ο ίδιος κουβαλά στις βαλίτσες του τις προτάσεις, πάνω στις οποίες θα πρέπει να συνθέσει η ελληνική πλευρά μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup και να μη μετατεθεί το πρόβλημα προς «πολιτική διαβούλευση» στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ είχε στηρίξει απόλυτα την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, επισημαίνοντας και ο ίδιος ότι η λύση που προτάθηκε δεν ήταν «καθαρή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος «τσάρος» της γαλλικής οικονομίας θα έχει διαδοχικές επαφές τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Επισημαίνεται πως ο χρόνος της επίσκεψης του κ. Λε Μερ στην Ελλάδα, μόνον τυχαίος δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί, καθώς ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες είχε διαδοχικές συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα, τόσο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, Πιερ Κάρλο Παντοάν αλλά και τον επικεφαλής της «Ευρωομάδας», Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε τονίσει στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα πως η τα μέτρα για το χρέος δεν θα κινηθούν στη βάση του «if needed» (σ.σ. εάν είναι αναγκαίο) που είχαν επιμείνει η δανειστές το 2012, αλλά θα αποτελούν την «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να... παίζει τα ρέστα της στο σημείο αυτό, ζητώντας μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και επιτάχυνση όλων των λύσεων που αφορούν στη βραχυπρόθεσμη τακτοποίησή του.

Βεβαίως, υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που ο κ. Τσακαλώτος επιμένει στη διαγραφή της φράσης «if needed» και αφορά στο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα, έστω και το Σεπτέμβριο του 2017, στην ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το «μενού» της διαπραγμάτευσης

Μέχρι στιγμής, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχουν δύο διαφορετικά πλάνα που επιχειρούν να συνδέσουν τη ρήτρα της ανάπτυξης με το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Στην πρώτη περίπτωση, εξετάζεται η πρόταση Λε Μερ, που όπως είναι ήδη γνωστό, προβλέπει ελάφρυνση του χρέους, υπό τον όρο ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μια δυναμική πορεία (σ.σ. η λεγόμενη «ρήτρα ανάπτυξης»). Εφόσον δεν επιτυγχάνεται αυτό, τότε θα «ξεκλειδώνουν» διάφορες πρακτικές, όπως, για παράδειγμα η χρονική μετατόπιση των προθεσμιών για αποπληρωμή του χρέους.

Το δεύτερο πλάνο προβλέπει ένα «deal», που θα περιλαμβάνει συνεργασίες με αναπτυξιακές τράπεζες όπως, για παράδειγμα, η Επενδυτική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, με χρηματοδοτήσεις που θα ξεπερνούν τη διάρκεια του κοινοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή το 2020.

Η πρόταση αυτή προβλέπει, σύμφωνα με αναλυτές, ένα πρώτο «γεφύρωμα» στη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το μέλλον του ελληνικού ζητήματος, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δείχνει να έχει ξεμείνει από λύσεις, ενώ ήδη δέχεται «ομοβροντία» επικρίσεων από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «ξεχείλωμα» της διαπραγμάτευσης.

Σχετικές ειδήσεις