ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Στρατιωτικών: Ποιοι γλυτώνουν το «ψαλίδι» και γιατί;

Συντάξεις Στρατιωτικών: Ποιοι γλυτώνουν το «ψαλίδι» και γιατί;

Παρά τις απανωτές μειώσεις σε μισθολόγια και συντάξεις στους Έλληνες Αξιωματικούς, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι γλυτώνουν από τον μνημονιακό «κόφτη».

Στο άρθρο 13 του Ν.4387/16 (νέο ασφαλιστικό) προβλεπόταν η καθιέρωση ανώτατου ορίου 2.000 € στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, για την οποία είχε εκδοθεί ειδική εγκύκλιος το Δεκέμβριο 2016.

Μόλις πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το ανωτέρω όριο (περικοπή) με την πληρωμή της σύνταξης Οκτωβρίου 2017. Όπως αναλύθηκε στο ανωτέρω άρθρο, το ποσό στο οποίο τίθεται όριο δεν είναι η ακαθάριστη (μικτή) σύνταξη, καθώς δεν υπολογίζονται οι τρεις πρώτες μνημονιακές κρατήσεις.
Δηλαδή το όριο των 2.000 € ισχύει για το ποσό “Μερικό Σύνολο” στην ανάλυση σύνταξης του.
Εάν υπάρχει επίδομα τέκνων συνυπολογίζεται και αυτό στο ανώτατο όριο, δηλαδή για κάποιον που λαμβάνει επίδομα τέκνων πχ. 70 € το ανώτατο ποσό “Μερικό Σύνολο” αναλύεται σε 1.930 + 70 = 2.000 €.

Λόγω των υφιστάμενων μνημονιακών κρατήσεων, προκειμένου το ποσό “Μερικό Σύνολο” να υπερβεί το όριο των 2.000 € (οπότε ενεργοποιείται ο κόφτης), η ακαθάριστη (μικτή) σύνταξη πρέπει να υπερβαίνει τα 2.800 € περίπου για όσους λαμβάνουν οικογενειακό / επίδομα τέκνων ή να υπερβαίνει τα 2.980 € για όσους δεν διαθέτουν προστατευόμενα τέκνα.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η περικοπή αυτή αφορά σχεδόν αποκλειστικά ανωτάτους αξκούς με παραπάνω από 35 χρόνια (πραγματικής) υπηρεσίας, καθώς και όσους διαθέτουν πολλά εξάμηνα επικινδυνότητας.
Το τελικό πληρωτέο ποσό σύνταξης (μετά την περικοπή) διαμορφώνεται σε 1.500 € περίπου για όσους λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα / τέκνων και σε 1.475 € για όσους δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.

Με βάση αναλύσεις συντάξεων που απέστειλαν συνάδελφοι, ενσωματώθηκε στους υπολογισμούς η περικοπή λόγω ανώτατου ορίου μόνο στη στήλη “ΓΕΛ-ΠΑΛΙΑ”, διότι όπως περιγράφεται παρακάτω αφορά μόνο παλαιούς συνταξιούχους που διαθέτουν Συνταξιοδοτική Πράξη από το ΓΛΚ.
Eνημερώθηκαν πρώτα οι σελίδες “Σύνταξη ΓΕΑ” και “Σύνταξη ΓΕΣ” προκειμένου να διορθωθούν τυχόν σφάλματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες σελίδες.

Ιδιαίτερη παρενέργεια: Ο νόμος προβλέπει την καθιέρωση ανώτατου ορίου μέχρι το 2018 μόνο της “… μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που είχαν ήδη καταστεί συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος”, δηλαδή σε απόστρατους με διαγραφή ή παραίτηση μέχρι 30-6-2016.
Άρα ένας νέος συνταξιούχος με διαγραφή πχ. το 2017 που δικαιούται ακαθάριστη σύνταξη άνω των 2.000 € με το νέο τρόπο υπολογισμού, κανονικά δεν υπόκειται σε κανένα ανώτατο όριο σύνταξης, ούτε τώρα, ούτε φυσικά μετά το 2019!

Δηλαδή όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που δικαιούνται ακαθάριστη σύνταξη άνω των 2.000 €, θα λαμβάνουν μέχρι και το 2018 πληρωτέο ποσό σύνταξης αρκετά μεγαλύτερο από όλους τους παλαιούς συνταξιούχους με ακαθάριστη σύνταξη πάνω από 2.800 € !
Πιθανότατα είναι και η μοναδική περίπτωση που η (μάλλον βεβιασμένη) νομοθέτηση ευνοεί τους νέους συνταξιούχους σε σχέση με τους παλιούς.

Πηγή: enstoloi.net

Σχετικές ειδήσεις