ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός είναι ο νέος Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Αυτός είναι ο νέος Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Συγκαταλέγεται στους 100 οικονομολόγους με την μεγαλύτερη επιρροή σήμερα στο κόσμο. Από αύριο, 1η Νοεμβρίου, ο Λέιπολντ θα είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ υπεύθυνος για τις Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα, Αλβανία και Σαν Μαρίνο, αντικαθιστώντας το σημερινό διευθυντή Κάρλο Κοταρέλι.

Και το όνομα αυτού: Αλεσάντρο Λέιπολντ, Ιταλός στην καταγωγή.

Στο ίδιο τμήμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και αντικατάστασης του Λέιπολντ θα παραμείνει ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ. Στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ Λέιπολντ και Ψαλιδόπουλος εκπροσωπούν το 4,3% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΝΤ, ήτοι έχουν την όγδοη μεγαλύτερη ψήφο ανάμεσα σε 24 ομάδες κρατών.

Να σημειωθεί πως ο Λέιπολντ εργαζόταν για 26 χρόνια στο ΔΝΤ από το οποίο αποχώρησε το 2008 συνταξιοδοτούμενος μάλιστα από τη θέση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, θέση που κατέχει σήμερα ο Πόουλ Τόμσεν. Μέχρι πρόσφατα ο 70ετής Λέιπολντ ήταν επικεφαλής οικονομολόγος στο Συμβούλιο της Λισαβόνας και έχει υπάρξει αρκετά παρεμβατικός για την ελληνική κρίση χρέους.

Ο Λέιπολντ ήταν από τους πρώτους που στις αρχές του 2010 είχαν επισημάνει πως το γεγονός πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας κατείχαν τότε περίπου 28 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, καθιστούσε άμεσα γερμανικό πρόβλημα το ζήτημα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Διαβάστε εδώ το who is who του Ιταλού