ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Λιγοστεύουν οι δικαιούχοι, αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου

Επίδομα θέρμανσης: Λιγοστεύουν οι δικαιούχοι, αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου

Το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος αναμένεται να είναι ακριβότερο από πέρυσι, ενώ το επίδομα θέρμανσης θα είναι κουτσουρεμένο λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης να περικοπεί η σχετική δημόσια δαπάνη.

Την ανιούσα παίρνει μέρα με τη μέρα, η τιμή τουπετρελαίου θέρμανσης, καθώς η μέση τιμή μέσα σε μια βδομάδα αυξήθηκε κατά 2 λεπτά το λίτρο. Την ίδια στιγμή, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση για το πώς και πότε θα δοθεί το σχετικό επίδομα στους δικαιούχους. Οι πρώτες παραγελλίες έκαναν την εμφάνιση τους, με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, να στέλνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και να ζητά την διόρθωση της αδικίας, όπως σημειώνει, σε ότι αφορά στην περικοπή κατά 50% της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης.

Τι αναφέρει η επιστολή της Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος:

«Οι ανακοινώσεις για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος δίνουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να διορθώσει μια σκληρή αδικία που έγινε σε βάρος ευπαθών ομάδων πληθυσμού και φτωχών νοικοκυριών, η οποία αφορά στην περικοπή κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2017-2018. Ο επερχόμενος χειμώνας και η εμφανής αδυναμία σε πολλά νοικοκυριά να εξασφαλίσουν θέρμανση, κάνει επιτακτική την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής επιδότησης της θέρμανσης. Άλλωστε μια τέτοια αλλαγή θα έχει άμεσες ευεργετικές επιπτώσεις στην προστασία της υγείας του πληθυσμού και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα οι πολίτες σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές θα ωφεληθούν πολλαπλά λόγω των βαρύτατων καιρικών φαινομένων που είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν».

Δυστυχώς, και φέτος όπως όλα δείχνουν πολλοί θα καταφύγουν στη λύση των air- conditions. Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης θα περικοπεί κατά 50% και η καταβολή, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι και 3 μήνες. Κατά πάσα πιθανότητα, οι δικαιούχοι θα ξεκινήσουν να το εισπράττουν από 1-1-2018 και θα αφορά σε αγορές που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Το ακριβές ποσό που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις