ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις οφειλών: Με μη καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων η απώλεια της ρύθμισης

Ρυθμίσεις οφειλών: Με μη καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων η απώλεια της ρύθμισης

Η επαναφορά των ρυθμίσεων οφειλών προβλέπει ότι αυτή θα χάνεται όταν ο υπόχρεος δεν καταβάλει δύο μηνιαίες δόσεις 

Για τη επαναφορά των ρυθμίσεων οφειλών στην Εφορία μίλησε στο ΕΡΤNEWS ο φοροτεχνικός Στάθης Βελισσαράκος. «Όσοι είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους σε 100 δόσεις από 2015, ή σε 120 δόσεις μεταγενέστερα και σε 72 δόσεις, και έχασαν τις ρυθμίσεις αυτές, τους δίνεται η δυνατότητα να επαναφέρουν τις ρυθμίσεις με τα ευεργετήματα τους», είπε συνοπτικά.

Στα ευεργετήματα που είχαν αυτές οι ρυθμίσεις, ήταν και το μεγάλο «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 250.000 φορολογούμενους.

«Για τους παραβάτες έχουμε δεσμεύσεις λογαριασμών, έχουμε πλειστηριασμούς, έχουμε κατασχέσεις, οπότε με την επαναφορά των ρυθμίσεων, τους δίνεται η δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους και να αρθούν αυτές οι δεσμεύσεις», τόνισε ο κ. Βελισσαράκος.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η διαφορά με το προηγούμενο νομοσχέδιο είναι ότι πριν, με τους προηγούμενους νόμους που υπήρχαν, εάν είχες μια ληξιπρόθεσμη οφειλή, έστω ένα λεπτό, έστω και για μία μέρα, έχανες την ρύθμιση. Ή αν δεν είχαν στείλει μια φορολογική δήλωση ΦΠΑ οι επαγγελματίες έχαναν την ρύθμιση».

Με το καινούργιο νομοσχέδιο, απώλεια της ρύθμισης γίνεται αν ο υπόχρεος δεν έχει καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

Παράλληλα, θα υπάρξει μία εφαρμογή, η My AADE μέσα από την οποία θα ενημερώνεται ο πολίτης για την πορεία των δόσεων του και η απώλεια της ρύθμισης αν συμβεί, θα γίνει από το κεντρικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές θα ενημερώνονται με μηνύματα και τους δίνεται πλέον η δυνατότητα μέσα σε ένα τρίμηνο από τη στιγμή που δεν έχουν πληρώσει μια ληξιπρόθεσμη οφειλή, που δεν θα έχουν υποβάλει μια φορολογική δήλωση, ή που δεν θα έχουν υποβάλει κάποιο ΦΠΑ, να ρυθμίζουν ή να υποβάλλουν ώστε να μην χάνουν την ρύθμιση και τα ευεργετήματα της.

Αναφερόμενος στους ελέγχους για διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, ο κ. Βελισσαράκος είπε ότι οι έλεγχοι εστιάζονται στις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους τζίρους, γιατί αυτές κατά κανόνα φοροδιαφεύγουν. Εκεί οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί, αμείλικτοι.

Ανέφερε επίσης ότι κατά πάσα πιθανότητα αύριο Σάββατο, και πάντως μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα γίνει και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ.