ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι την Τετάρτη η προσυμπλήρωση του Ε1

Μέχρι την Τετάρτη η προσυμπλήρωση του Ε1

Μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική προσυμπλήρωση του Ε1 με τους τόκους καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε πως οι τόκοι έχουν εισαχθεί στο σύστημα της ΓΓΠΣ από όλες τις τράπεζες -μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου- εκτός δύο μεγάλων και η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση.

«Η διαδικασία η οποία είναι πολύπλοκη και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα ή το αργότερο εντός δύο τριών ημερών», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Τα στοιχεία για τους τόκους που απέκτησαν οι πελάτες τραπεζών και εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών το 2012, αλλά και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε από τους τόκους αυτούς θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση του εντύπου Ε1 (για όσους έχουν τόκους που αθροιστικά ξεπερνούν τα 250 ευρώ).

Παράλληλα, μέσω των τόκων το υπουργείο αποκτά εικόνα για το ύψος των καταθέσεων των φορολογουμένων ώστε να ελέγχει αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται ήδη σε διασταυρώσεις που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.