ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νοβότνι: «Kαμιά ανάγκη» να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ

Νοβότνι: «Kαμιά ανάγκη» να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ

«Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν βλέπω επιχειρήματα υπέρ μιας μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή», είπε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του 23μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Νομίζω ότι αποδείχθηκε θετική στρατηγική η προσέγγιση της σταθερής χειρός», πρόσθεσε ο Νοβότνι.

Οι δηλώσεις του Νοβότνι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Πέτερ Πρετ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, που είχε αναφερθεί στην τάση του Διοικητικού της Συμβουλίου να υιοθετήσει μια «χαλαρή» πολιτική.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η οικονομία ανακάμπτει στην Ευρώπη, ο Νοβότνι πρόσθεσε: «ναι, το νομίζω, διότι έχουμε μια ροή καλών ειδήσεων αυτή τη στιγμή. . . είναι μια αδύναμη ανάκαμψη, αλλά είναι μια ανάκαμψη».

Τα στοιχεία του δείκτη PMI που δημοσιεύθηκαν χθες έδειξαν τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα, που ήταν η υψηλότερη από τον Ιούνιο του 2011, κυρίως στη Γερμανία, η οποία επωφελείται από την αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα τα οποία εξάγει.