ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώην σύμβουλος του ΥΠ.ΟΙΚ. κατά του ΕΝΦΙΑ

Πρώην σύμβουλος του ΥΠ.ΟΙΚ. κατά του ΕΝΦΙΑ

Τέως σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους «έχοντες και κατέχοντες» και επιβαρύνει υπέρμετρα τις οικονομικά ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Φορολογεί δηλαδή τις μειονεκτικότερες περιοχές που έχουν κατά κανόνα σπίτια οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες με υπερδιπλάσιο συντελεστή από τον συντελεστή των «πολυτελών» ακριβότερων περιοχών που έχουν ακίνητα οι οικονομικά εύποροι.

Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο συνταξιούχος δικηγόρος κάνει λόγο για "ανήθικες, άδικες, εσφαλμένες και κατακριτέες πτυχές του ΕΝΦΙΑ". Όπως αναφέρει η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε από πέρυσι με την ψήφιση του νόμου 4223/2013, είναι αντίθετη στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές:

1) της αναλογικότητας,

2) της ισότητας μεταξύ των πολιτών,

3) της φορολογικής ισότητας και

4) της φορολογικής Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την προσφυγή του ο ΕΝΦΙΑ είναι δυσμενέστερος «για τα κτίσματα των μικρότερων τιμών ζώνης, δηλαδή αυτών που βρίσκονται σε μειονεκτικότερες περιοχές, τα οποία όταν πρόκειται περί κτισμάτων κυρίας κατοικίας, ανήκουν σε πτωχότερους φορολογούμενους πολίτες». Ακόμα, όπως τονίζει ο ΕΝΦΙΑ «δεν είναι ένας έκτακτος φόρος με παροδικό χαρακτήρα, αλλά είναι ο πρώτος θεσμικός, τακτικός και μόνιμος νόμος που κατανέμει το βάρος της φορολογίας ακίνητης περιουσίας μεταξύ των πολιτών και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον συνταγματικώς, ηθικώς και πολιτικώς απαράδεκτο τρόπο της άνισης και πολλαπλώς άδικης κατανομής του βάρους της φορολογίας μεταξύ των πολιτών».

Παράλληλα, όμως ο ΕΝΦΙΑ -σύμφωνα με τον τέως σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών- αλλοιώνει με αντισυνταγματικό τρόπο το δικαίωμα της επικαρπίας, αλλά και όλες τις γονικές παροχές που έχουν παρακράτηση της επικαρπίας, καθώς το ποσό του ΕΝΦΙΑ επιμερίζεται μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κυρίου του ακινήτου. Όμως την ίδια στιγμή «τροποποιεί σιωπηρά, κατά παράβαση του άρθρου 74 του Συντάγματος, το άρθρο 1142 του Αστικού Κώδικα, που ορίζει ότι «ο επικαρπωτής έχει έναντι του κυρίου του ακινήτου την υποχρέωση να φέρει κατά τη διάρκεια της επικαρπίας τα δημόσια βάρη του ακινήτου εκτός από έκτακτα».

Δεν παραλείπει μάλιστα να υπερθεματίσει το παράδοξο ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο επικαρπωτής πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ εκείνου που έχει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου, αυτό «συνιστά άτυπη δωρεά που φορολογείται με 15% επί του ποσού του ΕΝΦΙΑ». Σε περίπτωση όμως που δεν καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ αυτομάτως καθιστά φοροφυγάδα εκείνον που έχει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.

Σχετικές ειδήσεις