ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις Ντράγκι για την ανατίμηση του ευρώ

Προειδοποιήσεις Ντράγκι για την ανατίμηση του ευρώ

O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε σήμερα ότι η εκτίναξη του ευρώ είναι μία πηγή αβεβαιότητας και δήλωσε ότι η Τράπεζα μπορεί να χρειασθεί να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, αν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οδηγήσουν σε αλλαγή των νομισματικών συνθηκών.

Οι επενδυτές περίμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του Ντράγκι για το ευρώ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μνούτσιν, αναφέρθηκε χθες στα οφέλη από ένα αδύναμο δολάριο. Αυτό οδήγησε σε ράλι του ευρώ σε υψηλά επίπεδα τριετίας, απειλώντας την πολιτική της ΕΚΤ για την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Ντράγκι είπε ότι το ευρώ ανατιμήθηκε εν μέρει λόγω «της χρήσης διατυπώσεων σε συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντανακλά όσα έχουν συμφωνηθεί». Αυτή η δήλωση ήταν μία αναφορά στη σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, όπου οι χώρες είχαν συμφωνήσει να «απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και... να μη θέτουν στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

«Εάν όλα αυτά πρόκειται να οδηγήσουν σε μία μη επιθυμητή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μας ... τότε θα πρέπει να σκεφθούμε για τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής μας», σημείωσε ο Ντράγκι.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε έως και 0,8% στα 1,2515 δολάρια και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν.

Ο Ντράγκι είπε, επίσης, ότι υπάρχουν «πολύ λίγες» πιθανότητες μίας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος και προσέθεσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σήμερα υποτονικές αλλά θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις