ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «παγίδες» κατασχέσεων στις επιστροφές ΕΦΚΑ - Πώς θα σώσετε τα χρήματά σας

Οι «παγίδες» κατασχέσεων στις επιστροφές ΕΦΚΑ - Πώς θα σώσετε τα χρήματά σας

Διπλή «παγίδα» στις επιστροφές ΕΦΚΑ για τις εισφορές που επιστρέφει σε 762.539 οφειλέτες με χρέη 12,5 δισ. στα Ταμεία.

Από τα ειδοποιητήρια που ανήρτησε ο ΕΦΚΑ με την εκκαθάριση εισφορών του 2017 για 1.555.534, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, οι 762.539 έχουν με το ΚΕΑΟ «ανοιχτούς λογαριασμούς» για ληξιπρόθεσμα χρέη ως το τέλος του 2016 και ταυτόχρονα έχουν επιστροφή για το 2017.

Οι επιστροφές που θα πιστωθούν στους λογαριασμού τους θα κατάσχονται είτε από το ΚΕΑΟ είτε από την Εφορία.

Ο μόνος τρόπος για να να αποφύγουν την κατάσχεση για ληξιπρόθεσμα χρέη ως το τέλος του 2016 είναι να δηλώσουν έως τις 31 Μαϊου στον ΕΦΚΑ ότι επιθυμούν το ποσό της επιστροφής να συμψηφιστεί με τις επόμενες τρέχουσες εισφορές τους,

Σε περίπτωση που δεν το δηλώσουν όσοι οφειλέτες έχουν επιστροφές αλλά και παλιά χρέη ελλοχεύει ο κίνδυνος άμεσης κατάσχεσης.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση εισφορών αναφέρει ρητά πως σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της 31/05/2018 και δεν δηλωθεί συμψηφισμός, το ποσό της επιστροφής μπαίνει εντός διμήνου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ασφαλισμένων. Για όσους έχουν χρέη βεβαιωμένα μέχρι 31/12/2016 είτε στο ΚΕΑΟ είτε στην Εφορία, το ποσό της επιστροφής άπαξ και πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό κινδυνεύει να κατασχεθεί έναντι των παλιών τους οφειλών.

Η Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση εισφορών δεν αναφέρει περι «ακατάσχετων οφειλών» που επιστρέφονται αλλά μόνον για δήλωση συμψηφισμού έως 31/05/2018. Το ΚΕΑΟ δεν εξαιρεί τα ποσά επιστροφών από τα αναγκαστικά μέτρα για όσους έχουν παλιές οφειλές, ενώ από την πλευρά της η Εφορία ενεργοποιεί τις κατασχέσεις από λογαρισμούς οφειλετών της και για ληξιπρόθεμα χρέη από τα 501 ευρώ και πάνω.

Δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση όσοι έχουν ρυθμίσεις χρεών και όσοι δημιούργησαν χρέη στα Ταμεία από 1/1/2017 καθώς δεν έχουν βεβαιωθεί ως ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2017 και μετά. Όταν βεβαιωθούν και αυτές και ταυτόχρονα υπάρχει επιστροφή εισφορών τότε θα συμψηφίζονται απευθείας με τα βεβαιωμένα χρέη από 1ης/1/2017 και δεν θα πιστώνονται στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων οφειλετών του ΕΦΚΑ.

Σχετικές ειδήσεις