ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές Αξίες: Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες ιδοκτήτες ακινήτων

Αντικειμενικές Αξίες: Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες ιδοκτήτες ακινήτων

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνει από φέτος για χιλιάδες ιδοκτήτες ακινήτων η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

«Καπέλο» έως 28% στον ΕΝΦΙΑ

Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλοι 21 φόροι που θα εκτοξευτούν στις περιοχές όπου οι εισηγητές προτείνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών για να προσαρμοστούν στις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς με τις «φθηνές» συνοικίες να μπαίνουν στο στόχαστρο.

Συγκεκριμένα, στα μέρη όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ. οι ιδιώτες εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις τιμών που θα έχουν ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση του νέου ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες με μικρής αξίας ακίνητα. Στις περιοχές αυτές οι εκτιμητές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εισηγηθεί αυξήσεις αντικειμενικών τιμών κατά 10% έως 40% με συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να αυξηθεί από 20% έως και 27,59%.

Ειδικότερα, σε όσες περιοχές ισχύουν τιμές ζώνης από 600 έως 750 ευρώ ο συντελεστής προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,8 ευρώ ανά τ.μ.

Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές θα ανεβάσουν τις τιμές πάνω από τα 750 ευρώ με αποτέλεσμα ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ να ανέβει στα 2,9 ευρώ ανά τ.μ. Συνεπώς ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί κατά 3,57%.

Σε όσες περιοχές ισχύουν τιμές ζώνης από 750 έως 1.000 ευρώ ο συντελεστής προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,9 ευρώ ανά τ.μ.

Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές θα ανεβάσουν τις τιμές σε επίπεδα άνω των 1.000 ευρώ και χαμηλότερα από τα 1.500 ευρώ όπου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ισχύσει συντελστής φόρου 3,7 ευρώ ανά τ.μ. Συνεπώς στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί κατά 27,59 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: ΕΣΠΑ 2018-2019: Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί - Όσα πρέπει να γνωρίζετεΕΣΠΑ 2018-2019: Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχετικές ειδήσεις