ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΑ: Κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές

ΧΑ: Κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν ικανοποίησαν τις αγορές, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν και για την επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,08% στις 661,77 μονάδες, σε εναρμόνιση με το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι τράπεζες ηγήθηκαν της πτώσης με απώλειες 9,37%.

Η αξία των συναλλαγών ήταν αναιμική και διαμορφώθηκε μόλις στα 32,68 εκατ. ευρώ.

Ξεκίνησαν νωρίτερα οι πρώτες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 130 δις ευρώ, καθώς και με τις τράπεζες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την Δευτέρα την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι μέχρι τότε δεν μπορούν να γίνουν εκλογές.

Ο Βενιζέλος πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο, οι δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν.

Απώλειες σημείωναν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αργά το απόγευμα με μειωμένη την συμμετοχή των επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα δεν θα συμβάλουν σημαντικά στη λύση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Το Λονδίνο υποχωρούσε 1,57%, η Φρανκφούρτη 3,17% και το Παρίσι 2,38%.