ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τράπεζες - Λ. Κατσέλη: Η ρευστότητα την Τρίτη θα καθορίσει το όριο των αναλήψεων

Τράπεζες - Λ. Κατσέλη: Η ρευστότητα την Τρίτη θα καθορίσει το όριο των αναλήψεων

Σε δηλώσεις της στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη ή την Τετάρτη να λειτουργήσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα κανονικά και να γίνουν όλες οι συναλλαγές, αφού βεβαίως γνωστοποιηθεί και το όριο των αναλήψεων που μπορούν να γίνουν.

Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μεταβούμε στην ομαλότητα τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει ότι θα υπάρχει οτιδήποτε δυσάρεστο στο μέλλον, δήλωσε η κυρία Κατσέλη μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, δίνοντας το στίγμα του πως θα κινηθούν οι τράπεζες από την Τρίτη και μετά.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα λαμβάνοντας υπόψιν του τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οποίες ληφθούν το πρωί της ίδιας ημέρας, και με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών επισήμανε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη είτε την Τετάρτη να λειτουργήσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα κανονικά και να γίνουν όλες οι συναλλαγές, αφού βεβαίως γνωστοποιηθεί και το όριο των αναλήψεων που δύνανται να γίνονται. Υπογράμμισε δε τη σημασία στην ψυχραιμία και την ασφάλεια όλων των συναλλασσομένων.

Η κ. Κατσέλη διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα» 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ για τα οποία έκανε λόγο εχθές η εφημερίδα Financial Times, κάνοντας λόγο για πλήρως ανυπόστατο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα των Financial Times, «το κεφαλαίο εγγύησης καταθέσεων φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να καλύψει την κατάρρευση μιας τράπεζας». Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως «κούρεμα» πάνω από 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ!

Το δημοσίευμα, μάλιστα, επικαλείται και το παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όταν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, κατέστησε άμεσα σαφές ότι «οι καταθέσεις έως τα 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες», ενώ οι εποπτικές αρχές φροντίζουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών.

«Τα σενάρια αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT.

Λίγο αργότερα, σχετική ανακοίνωση διάψευσης εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται:
«Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή ''είδηση''».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο σε μήνυμά του στο Twitter για «κακόβουλες φήμες» που έχουν ήδη διαψευσθεί από την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις