Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πού είναι το plan B;

Πού είναι το plan B;

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές, στιγμές κρίσιμες για μας τους ίδιους αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας.

Άρθρο του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη

Συνειδητοποιούν ότι έγιναν καταστροφικά λάθη τα προηγούμενα χρόνια που πήγαν τη χώρα πίσω, που έπληξαν το κύρος της, που κατέστρεψαν τον παραγωγικό της ιστό, που γκρέμισαν όνειρα και ελπίδες ενός υπερήφανου και εργατικού λαού.

Έχω πολλές φορές στο παρελθόν πει πως δεν είναι τώρα η ώρα για απόδοση ευθυνών. Πρέπει φυσικά κάποια στιγμή να αποδοθούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι να πληρώσουν. Πρώτα όμως οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη σωτηρία της χώρας.

Στο σημείο αυτό πρέπει όσοι θέλουν να διασφαλίσουν τη σωτηρία της χώρας να συνθέσουν τις απόψεις των πολιτών.

Παρακολουθώ στα λεγόμενα social media μία πόλωση του λαού για το ποιος φταίει, ποιος έχει χειριστεί καλύτερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ποιος παίζει με το μέλλον μας, ποιος εργάζεται γι΄αυτό καλύτερα. Οφείλουμε λοιπόν μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών να δούμε τι θέλει ο λαός και να δημιουργήσουμε λύσεις πραγματικές αφήνοντας στην άκρη τα μεγάλα λόγια που αποδεδειγμένα δεν οδηγούν πουθενά.

Εδώ και πολύ καιρό η χώρα θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί. Να είχε επεξεργαστεί σενάρια που θα μας έβγαζαν από το αδιέξοδο, αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Θεωρώ ως οικονομολόγος, ως “άνθρωπος των αγορών”, λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας μου πως αυτή τη στιγμή το συμφέρον της χώρας περνάει μέσα από την παραμονή μας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεωρώ πως πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την παραμονή μας στο ευρώ, αλλάζοντας παράλληλα το μνημόνιο, το οποίο χρειάζεται “ενέσεις” ανάπτυξης.

Η χώρα δεν αντέχει άλλη ύφεση. Δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα, δεν μπορούν να περιοριστούν άλλο μισθοί και συντάξεις.

Έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που φέρνει ανάπτυξη και συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας: Συνοπτικά υπενθυμίζω μερικά σημεία της: Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανάπτυξης και μετατροπή της Ελλάδας σε Κέντρο Παροχής Διεθνών Υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας (τουριστικό, χρηματοοικονομικό, εμπορικό, ναυτιλιακό, εκπαιδευτικό, ιατρικό, logistics, κλπ.). Επιπροσθέτως απαιτείται (επιγραμματικά): Η επίτευξη άμεσα πρωτογενούς πλεονάσματος, η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας, η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η ψήφιση ενός απλού αναπτυξιακού φορολογικού νομοθετήματος, που να αποτρέπει την διαφθορά, η αξιοποίηση ιδεών της αγοράς και των πολιτών, η απομάκρυνση του συναλλαγματικού κινδύνου, ο επιστημονικά οργανωμένος τρόπος πάταξης σπατάλης, γραφειοκρατίας και διαφθοράς, η αξιοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου, η δημιουργία ισχυρής διαπραγματευτικής ομάδας με την Τρόικα και η αξιοποίηση μελέτης Mc Kenzie.

Η χώρα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της. Ήδη λόγω αστοχιών, παραλήψεων, αδυναμιών, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Πρέπει τώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Πρέπει όμως και όλοι οι φορείς που έχουν τεχνογνωσία (Ινστιτούτα, ιδρύματα, κέντρα, επιμελητήρια, Τράπεζα Ελλάδος) που παίρνουν γενναίες επιδοτήσεις, που έχουν στελέχη με εξαιρετικές γνώσεις να αξιοποιηθούν.

Πραγματικά εκπλήσσομαι που τόσους μήνες ένα από όλα αυτά τα κέντρα δεν έχει δημιουργήσει μία σοβαρή πρόταση εξόδου από την κρίση (πλην της πρότασης του ΙΟΒΕ σε συνεργασία με επιμελητήρια, η οποία όμως δεν αξιοποιήθηκε). Ποιο κέντρο δημιούργησε ένα εναλλακτικό σενάριο; Ποιο ινστιτούτο έδειξε τον λεγόμενο “άλλο δρόμο”.

Άραγε που πάνε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων; Γιατί δεν έχει η χώρα δημιουργήσει ένα plan B, όπως λένε ότι έχουν δημιουργήσει τα ευρωπαϊκά κράτη; Ας αξιοποιηθούν οι άριστοι και ας δημιουργηθεί αυτό το plan b, το οποίο προφανώς θα πρέπει δυστυχώς για μένα, να περιλαμβάνει το σενάριο εξόδου από το ευρώ. Να αναλυθούν οι πιθανές επιπτώσεις και να αναζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης.

Τι θα συμβεί αν φύγουμε από το ευρώ; Δεν πρέπει οι κορυφαίοι του τόπου να αναλύσουν το τι θα συμβεί και το τι πρέπει να γίνει; Η χώρα, ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Έτσι θα αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση και η ανάκαμψη θα γίνει πιο εύκολη. Ξαναλέω. Δεν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ. Θα είναι καταστροφή. Πρέπει όμως να ετοιμάσουμε σενάρια εναλλακτικά, που θα προλαμβάνουν κινδύνους και θα δίνουν λύσεις.