Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

«Να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης»

«Να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης»

Το μεγάλο πρόβλημα από εδώ και πέρα είναι ο χρόνος. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να δώσει άλλη πίστωση χρόνου, δεν έχει άλλες οικονομικές και κοινωνικές αντοχές.Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Άρθρο του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (*)

«Χάνουμε τον καιρό μας με το να συζητάμε γονατογραφήματα - Να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Κατετέθη σχέδιο προϋπολογισμού, που θα υποστεί πολλές αναθεωρήσεις καθώς διότι ακόμα πολλά πράγματα συνεχίζουν να είναι υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικα αλλά και των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών. Οι επιδράσεις της αναδιάρθρωσης του χρέους, τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις ερχόμενες πολλές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015/ 2016 θα οδηγήσουν σε πολλές και μεγάλες αλλαγές.
Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει για άλλη μια φορά βασιζόμενη σε υπεραισιόδοξα σενάρια για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για παράδειγμα προβλέπει αύξηση των αμέσων και εμμέσων φόρων κατά 1,6 δις. Αυτή η αύξηση θα πλήξει την κατανάλωση αλλά και την γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκ. Δεδομένης της αποεπένδυσης της ελληνικής οικονομίας και των αναιμικών εξαγωγών ΠΩΣ θα προκύψει η ανάπτυξη και μάλιστα του επιπέδου του 2,9%;
Σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού και αρνητικών επιτοκίων για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να γνωρίσει ποσοστό ανάπτυξης 2,9% θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός από ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ουσιαστικών φοροελαφρύνσεων.

Θα έπρεπε να συζητάμε για ενίσχυση της ρευστότητας και θέσπιση κινήτρων για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Τίποτα απ όλα αυτά δεν συζητάμε....
Νομίζω ότι χάνουμε τον καιρό μας, αφού δεν θα υλοποιηθούν τα προβλεφθέντα και ιδίως τα της ανάπτυξη και της δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ζητά να καταθέσουμε τώρα όλοι συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, που θα αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού και που θα δίνει απάντηση στις επιτακτικές ανάγκες της εποχής. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται μια νέα ευρύτατη λαϊκή πολιτική και κοινωνική συναίνεση που με ρεαλισμό θα προτείνει έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

Τα αναφέρω όλ' αυτά για να τεκμηριώσω την αναγκαιότητα για ρεαλιστικές προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας πάνω από όλα όμως την αναγκαιότητα ύπαρξης θετικών αναπτυξιακών ρυθμών που θα επιτρέψουν θετικές αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Φαντάζεστε να χρειάζεται κυκλοφορήσουμε μια έκδοση δεκαετών ομολόγων και να έχουμε ύφεση;
Νομίζω ότι το πάθημα του καλοκαιριού με την αποτυχημένη έκδοση των ομολόγων δεν έχει γίνει μάθημα.

Η έξοδος από το μνημόνιο και η διάθεση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης ή από το ΔΝΤ ή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σημαίνει ότι θα μπορέσει η Κυβέρνηση να αντλήσει από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 27,3 δις (με spreads σε λογικά επίπεδα και όχι στα σημερινά ανοδικά επίπεδα – 600 μονάδες).

Σε αντίστοιχο πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους. Ειλικρινά πώς είναι δυνατό να διαπραγματευτεί το χρέος η Κυβέρνηση όταν θεωρεί ότι είναι βιώσιμο. Αν όμως είναι βιώσιμο τότε για ποιο λόγο ζητάμε αναδιάρθρωση;

Βέβαια και τον Μάρτιο του 2012 ο κ. Βενιζέλος μας διαβεβαίωνε ότι το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης ήταν σωτήριο για την ελληνική οικονομία. Μετά όμως από λίγους μήνες χρειάστηκε να πάμε σε δεύτερη αναδιάρθρωση τον Νοέμβριο του 2012. Ήταν τότε που ο Α. Σαμαράς χαρακτήριζε ως μεγάλη κλοπή εις βάρος του ελληνικού λαού την αναδιάρθρωση του χρέους.

Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα του χρέους.

Η πρόταση της νέας αντιμνημονιακής συμμαχίας του τρίτου πόλου, στην οποία συμμετέχει και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, καταγράφεται στο Εθνικό μας Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη της χώρας μας.
Θα αναφερθώ τηλεγραφικά μόνο στον Οικονομικό Άξονα
Το "κούρεμα" του δημόσιου χρέους (177% του ΑΕΠ). Ειδικότερα:
• Διαγραφή του χρέους μας κατά τουλάχιστον 50% και αποπληρωμή μόνο των αντίστοιχων τόκων (στο "κουρεμένο" υπόλοιπο) για τα πρώτα 5 χρόνια.
• Στη διαγραφή του χρέους συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως.
• Ρήτρα ανάπτυξης.
Τα χρήματα με τα οποία θα πληρώνονται οι δανειακές μας υποχρεώσεις θα προέρχονται από το 3% του πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου, (πραγματικά και όχι από "πλασματικά" έσοδα).
• Την ανασυγκρότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων
• Την αποτελεσματική, με συγκεκριμένες πολιτικές, αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, καθώς και την ανακούφιση των αδυνάτων..
• Θεσμοθέτηση ενός απλού, σταθερού, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος (με συνταγματική κατοχύρωση για 10 τουλάχιστον έτη).
• Προσαρμογή των φορολογικών απαιτήσεων στις πραγματικές φοροδοτικές ικανότητες των Ελλήνων, με παράλληλη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
• Μείωση Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων, ούτως ώστε να καταστεί η χώρα μας φορολογικά ανταγωνιστική.
• Δραστική μείωση της σημερινής φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων.
• Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα υγρά καύσιμα.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
• Ίδρυση κρατικής τράπεζας ειδικού σκοπού (Εθνική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), η οποία θα δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ και θα χρηματοδοτεί ελληνικές επιχειρήσεις
• Μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) σε Εθνική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 3 δις ευρώ (1,25 δις ευρώ σε ρευστό, περισσότερα από 800 εκ. ευρώ από τις χρηματικές παρακαταθήκες για απαλλοτριώσεις γης, καθώς και 1 δις ευρώ περίπου σε νομίσματα, κοσμήματα, μετοχές, ομόλογα, βιβλιάρια καταθέσεων και ακίνητη περιουσία, τα οποία ανήκουν στο ΤΠ&Δ, και των οποίων δεν έχει αποτιμηθεί η τρέχουσα αξία τους).
• Για την επανεκκίνηση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, προτείνεται η δημιουργία Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών Δημοσίου, που θα τηρείται στην Τράπεζα , όπου θα χρεωθούν όλες οι οφειλές φυσικών προσώπων, και επιχειρήσεων Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται:
• Η ρύθμιση του συνόλου των ανωτέρω ποσών, χωρίς προκαταβολή, με τον εξής αριθμό δόσεων:
 Μέχρι 100.000 ευρώ, 100 δόσεις
 101.000 - 300.000 ευρώ, 150 δόσεις
 301.000 - 3.000.000 ευρώ, 240 δόσεις
• .
• Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). .
• Επαναφορά του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα προ μνημονίου επίπεδα.
• Προστασία της πρώτης κατοικίας με θεσμοθέτηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και την απαγόρευση της πώλησης των "κόκκινων δανείων" από τις τράπεζες.
- Για τα "κόκκινα δάνεια" προτείνουμε:
• Συνεργαζόμενες τράπεζες και όχι συνεργαζόμενους δανειολήπτες, διότι ο κάθε δανειολήπτης έχει δανειστεί/ χρεωθεί εκατοντάδες δις για να σώσει τις τράπεζες.
• Το ΥΠΟΙΚ να δημιουργήσει ένα όργανο διαιτησίας μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών..
• Γενναίο κούρεμα όσων μπορούν να εισπραχθούν μερικώς.
• Ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
• Θωράκιση του νέου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με διεύρυνση της χρηματοδότησής του και από πρόσθετες οικονομικές πηγές.
• Nομοθετική διασφάλιση της μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας του ΟAEE.
• Δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Η συμφωνία και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης δεν μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση η οποία δεν ξέρει τι θέλει και περιμένει οι ξένοι δανειστές να της υπαγορεύσουν μέτρα και λύσεις. Για αυτό προχωράμε σε προεκλογικές και μετεκλογικές συμφωνίες πέραν από τις παραπλανητικές ετικέτες Δεξιά και Αριστερά. Οι θέσεις και οι προτάσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα μια ευρύτατης εθνικής συνεννόησης.
Το μεγάλο πρόβλημα από εδώ και πέρα είναι ο χρόνος. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να δώσει άλλη πίστωση χρόνου, δεν έχει άλλες οικονομικές και κοινωνικές αντοχές.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει .

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και Γενικός Εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ. στην συζήτηση για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015