ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ησύχασε» το Βερολίνο για τη στάση της Ελλάδας στις ρωσικές κυρώσεις

«Ησύχασε» το Βερολίνο για τη στάση της Ελλάδας στις ρωσικές κυρώσεις

Ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, είχε την Πέμπτη (29/1) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Μετά από τη συνάντηση μάλιστα των δύο ανδρών, σύμφωνα με γερμανική πηγή, το Βερολίνο φέρεται να ανησυχεί λιγότερο για τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη Ρωσία.

Και αυτό γιατί, οι ανακοινώσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Ελλάδας είχαν δημιουργήσει ανησυχία ότι ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο η ΕΕ να πετύχει μια κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, αφού ο κ. Στάινμαγερ συναντήθηκε με τον κ. Κοτζιά επί 20 λεπτά στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα εξεταστεί η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η γερμανική κυβέρνηση πλέον «ανησυχεί λιγότερο από πριν» προσθέτει χαρακτηριστικά η πηγή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, με θέμα την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην ανατολική Ουκρανία, είχε σημειώσει πως «η συζήτηση για τη Ρωσία δεν θα γίνει ευκολότερη, λόγω της στάσης που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομόγια εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση στο σημερινό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ως τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ είχαν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, τέλος, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους τόνισε ότι δεν αναμένει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα σπάσει την ενότητα στην ΕΕ...

Σημειώνεται επίσης πως ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε, πριν την έναρξη του Έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, συνάντηση και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία είχε σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία και για τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας.

Στο τέλος της συνάντησης, η κυρία Μογκερίνι ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά ότι προσκάλεσε σε επίσκεψη, στις Βρυξέλλες, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας.

Σχετικές ειδήσεις