ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σπίρτζης θέτει θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες

Ο Σπίρτζης θέτει θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Δικτύων βγάζει στη... σέντρα το διαγωνισμό για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων στη Digea. Τα 13 «καυτά» ερωτήματα του υπουργού που ζητούν απαντήσεις εδώ και τώρα.

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ – ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΕΧΕΙ ΛΟΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

Θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού θέτει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, με 13 ερωτήσεις που απευθύνει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Οι ερωτήσεις ξεδιπλώνουν πλήρως την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται οι αδιαφανείς διαδικασίες στο μοίρασμα και την εκμετάλλευση των κρατικών συχνοτήτων.

H κίνηση του υπουργού έρχεται στο πλαίσιο της συνολικής απόφασης της κυβέρνησης να τα βάλει με εκείνους που τόσα χρόνια εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία χωρίς να πληρώνουν. Και ιδιαίτερα ομίλους όπως του Μπόμπολα, του Ψυχάρη και του Αλαφούζου, οι οποίοι -την ώρα που ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στη φτωχοποίηση και τον εξευτελισμό- αυτοί έπαιρναν και τραπεζικά δάνεια, απολαμβάνοντας προνομιακή μεταχείριση. Και, βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ίδιες τράπεζες είχαν κλείσει τη στρόφιγγα προς όλη την υπόλοιπη αγορά, οδηγώντας υγιέστατες επιχειρήσεις στην ασφυξία.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να πληρώσουν, πλέον, αυτοί που πρέπει και όχι τα συνήθη υποζύγια. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση με πρωτοφανή ποσοστά.

Το έγγραφο με τα «καυτά» ερωτήματα απέστειλε ο υπουργός αναπληρωτής στην ΕΕΤΤ στις 16 Απριλίου 2015. Με αυτό ζητείται από την Επιτροπή, με τη διατύπωση 13 ερωτημάτων, η παροχή στοιχείων – χορήγηση εγγράφων αναφορικά με την ΑΠ 701/01/23-12-2013 Προκήρυξη Δημοπρασίας για τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

Η προθεσμία που τίθεται στην ΕΕΤΤ για να απαντήσει είναι πέντε εργάσιμες μέρες που σημαίνει ότι η Επιτροπή οφείλει να ανταποκριθεί έως την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015.

Από τις ερωτήσεις γίνεται σαφές ότι ο κ. Σπίρτζης – πολύ σωστά - θέτει συνολικά θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ενώ ερμηνεύοντας τη νομοθεσία επικαλείται την αρχή ότι ο πάροχος δικτύου δεν πρέπει να είναι και πάροχος περιεχομένου. Επίσης, θέτει θέμα αρμοδιότητας της ΕΕΤΤ για μια σειρά πράξεις της κατά τη διαδικασία απόδοσης των συχνοτήτων και την «ενοχοποιεί» για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός συνεχίστηκε με έναν μόνον συμμετέχοντα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Newsbomb.gr είναι από τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα και από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι πρέπει να μπει το δάκτυλο επί τoν τύπο των ήλων.

Σύμφωνα με το infocom.gr, οι βασικότερες ερωτήσεις που απευθύνονται στους δύο αντιπροέδρους της ΕΕΤΤ, Νίκο Παπαουλάκη και Κωνσταντίνο Δεληκωστόπουλο καθώς και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι οι εξής:

- Ερώτηση με αριθμό 1: Για ποιο λόγο, βάσει ποια απόφασης και με ποιο αιτιολογικό υπήρξε πρόοδος της διαγωνιστικής διαδικασίας και ολοκλήρωση αυτής με κατακυρωτική απόφαση (ΑΠ 706/4/6-2-2014) παρά το γεγονός της συμμετοχής μιας και μόνο διαγωνιζόμενης εταιρείας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

- Ερώτηση με αριθμό 2: Για ποιους λόγους δεν έγινε χρήση του άρθρου 6.2.3 της Προκήρυξης (προεπιλογή) για αποκλεισμό συμμετοχής της συγκεκριμένης διαγωνιζόμενης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια με δεδομένο ότι το άρθρο 80 παρ. 1 εδαφ. στ του ν.4070/2012 «απαγορεύει» ο πάροχος δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου.

- Ερώτηση με αριθμό 5: Με ποια διάταξη νόμου, κανονιστικής ή άλλης πράξεως κ.λ.π. προβλεπόταν η αρμοδιότητά σας, μετά την κατακύρωση και υπογραφή της από 7-2-2014 σύμβασης να εκδώσετε κατά σειρά τις με αρ. 716-007/17-6-2014 (ΦΕΚ Β΄1587/2014) αρ.716-003/25-6-2014 (ΦΕΚΒ/1693/2014) και 707/2/24-6-2014 (ΦΕΚ Β ΄1676/2014) αποφάσεις σας, με τις οποίες δεν καθορίζατε μόνο τα ΑΟΤ (ανώτατα όρια τιμών) σύμφωνα με το άρθρο 9 της Προκήρυξης αλλά αναθεωρήσατε το τεχνοοικονομικό μοντέλο του παραρτήματος Ε4 αυτής;

- Ερώτηση με αριθμό 7: Κατά πόσον οι χρόνοι υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της προκηρυσσόμενης υπηρεσίας αποτελούσαν εύλογους χρόνους για τη διασφάλιση επαρκούς ανταγωνισμού και διαφάνειας της διαδικασίας, κατά θεμελιώδη αρχή του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου για την ισοδύναμη πρόσβαση όλων των διαγωνιζόμενων στις διαγωνιστικές διαδικασίες, αποφυγή όρων αποτρεπτικών συμμετοχής και άνισης/διακριτικής μεταχείρισης μη λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας;

- Ερώτηση με αριθμό 9: Τους λόγους για τους οποίους προχωρήσατε στη διαγωνιστική διαδικασία βάσει της ΚΥΑ με αρ. 42008/5-10-2012 «Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος» ΦΕΚ 2704/Β/5-10-2012, για καθολική κάλυψη 95% του πληθυσμού, όταν εκ των όρων του διαγωνισμού ζητείτο κάλυψη 98% δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο «λευκές» περιοχές που έπρεπε να καλυφθούν επιβαρύνοντας υποχρεωτικά τους ΟΤΑ;

- Ερώτηση με αριθμό 10: Βάσει ποιου χάρτη συχνοτήτων προκηρύχθηκε η συγκεκριμένη δημοπρασία; Σε ποια μελέτη στηρίχθηκε ο χάρτης συχνοτήτων, πότε ανατέθηκε και εκπονήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, από ποιόν μελετητή και με ποια διαδικασία ανατέθηκε η μελέτη αυτή;

Υπενθυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν από τον Νίκο Παππά που άνοιξε πρώτος την εισφορά της αλληλεγγύης του 2%. Μετά την κίνηση του υπουργού Επικρατείας κάποιοι μεγαλοκαναλάρχες της παλιάς εποχής έχασαν τον... ύπνο τους και άρχισαν να προβαίνουν σε αψυχολόγητες κινήσεις.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να βάζουν διάφορα «παπαγαλάκια» - δημοσιογράφους να διαρρέουν στην πιάτσα ότι έχουν «κόψει» τον Παππά από τα δελτία και τις εκπομπές τους, την ίδια ώρα που βομβαρδίζουν το γραφείο του υπουργού Επικρατείας με αιτήματα για ραντεβού, ελπίζοντας να διασωθούν προσφέροντας κάποιο deal.

Δυστυχώς οι δήθεν μεγαλοεργολάβοι της ενημέρωσης αυτές τις πρακτικές είχαν μάθει να εφαρμόζουν με την κυβέρνηση των «συνεταίρων» Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά τώρα συνειδητοποιούν έντρομοι ότι η κατάσταση αλλάζει και οι υπουργοί δεν στέκονται προσοχή μπροστά τους. Όπως μαθαίνουμε από το γραφείο του Νίκου Παππά δεν τους απαντούν ούτε στα τηλέφωνα.

Πηγή: Με πληροφορίες από infocom.gr

Σχετικές ειδήσεις