ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο Μαϊου

Συμφωνία το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο Μαϊου

Την επαναφορά της πολιτικής λύσης προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και εμμονές μέρους των δανειστών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για μια συμφωνία στο πνεύμα της 20ης Φεβρουαρίου έθεσε εκ νέου στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης(23/04/2015), που διήρκησε περίπου μια ώρα.

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ - ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι "έχουμε κάνει κάθε δυνατή υποχώρηση, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο μνημόνιο. Θα πρέπει να έχουμε τελειώσει το αργότερο μέχρι τις 8 Μαϊου". Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 12 Μαϊου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει την δόση των 740 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να κινούνται σημαντικοί ευρωπαίοι παράγοντες που προκρίνουν μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα ο Γ. Νταϊσελμπλουμ υποστήριξε μιλώντας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να υπάρξει τώρα μια συμφωνία, ακόμα και αν αυτή δεν περιλαμβάνει τα θέματα των Ιδιωτικοποιήσεων, τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό που μπορούν να μετατεθούν για αργότερα. Με το ίδιο πνεύμα φαίνεται να αντιμετωπίζουν την κατάσταση τόσο ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Π.Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Σύμφωνα με παρατηρητές, αν υπάρξει συμφωνία το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη εκταμίευση των 1,9 δις ευρώ, δηλαδή τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, οι Βορειοευρωπαίοι (π.χ. Φινλανδοί) και το ΔΝΤ "τα έχουν στυλώσει" ζητώντας απελευθέρωση των απολύσεων (!) ακόμα και επαναφορά στη λογική των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3%!

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ζήτησε από τα τεχνικά κλιμάκια να προσδιορίσουν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ή και τις επιχειρήσεις που ενδεχομένως να ζητούν απελευθέρωση των απολύσεων ή διπλασιασμό του ανώτατου ποσοστού (από 5% σε 10%).

Να σημειωθεί πάντως πως στα τεχνικά κλιμάκια η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα θεωρείται πώς θα κλείσει στο 1,2% - 1,5% ενώ ζητείται η αναζήτηση ισοδύναμου μέτρου προκειμένου να μην εφαρμοστεί η "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" για τις επικουρικές συντάξεις.

Σχετικές ειδήσεις