ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%

Με 9,1 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «ΜETRISI» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».

Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα λέει το 53,6% των πολιτών – Ανησυχία για την καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου:

  • ΣΥΡΙΖΑ:33,2%
  • ΝΔ: 24,1%
  • Το Ποτάμι: 6,3%
  • ΚΚΕ: 5,3%
  • ΑΝΕΛ: 5,3%
  • Χρυσή Αυγή: 5,1%
  • ΠΑΣΟΚ: 3,1%
  • Αλλο κόμμα: 5,4%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12,2%

Ανησυχία για τη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι «τους φοβίζει» η χρονική καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ η πλειοψηφία προδικάζει τη συμφωνία με τους θεσμούς και την χαρακτηρίζει ως άλλο ένα Μνημόνιο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Συγκεκριμένα:

- Το 58,9% των πολιτών αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ομοίως 1 στους 4 των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 28,6% αισθάνεται ικανοποίηση από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

- Το 60,1% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ μόνο το 21,7% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

- Άλλο ένα μνημόνιο θα είναι η συμφωνία, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, το 61,2 %, και μόλις το 26,6% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 33,2%, και το 58,7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7 στους 10 πολίτες που δεν επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση

Όχι στο δημοψήφισμα

Το 53,6% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 48,8% επιθυμεί συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 53,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχρό «ατού» της κυβέρνησης, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό (44,5%), παρότι παρουσιάζει σχετική πτώση σχεδόν έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.

Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο 33,2%. Παράλληλα, αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

Σχετικές ειδήσεις