ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφθορά και δικαιοσύνη στη σημερινή ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Διαφθορά και δικαιοσύνη στη σημερινή ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης, θα τεθούν σήμερα (03/08/2015) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Τα θέματα αυτά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Με βάση τον προγραμματισμό, αύριο Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση του οποίου αναβλήθηκε την Παρασκευή, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 1.370.000 ΑΦΜ που βρίσκονται σε 68 CD στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου και αφορούν φορολογούμενους με κινήσεις κεφαλαίων πάνω 300.000 ευρώ σε μία χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, πιστοποιημένοι ελεγκτές θα έχουν απευθείας πρόσβαση τόσο στις φορολογικές δηλώσεις των ελεγχόμενων, όσο και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, θα επιτρέπεται απ'ευθείας πρόσβαση online σε δεδομένα φορολογικών δηλώσεων αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς σε πιστοποιημένους ελεγκτές, οι οποίοι θα ελέγχουν το υπόλοιπο καταθέσεων και τραπεζικής κίνησης των ελεγχόμενων.

Αφού γίνουν οι διασταυρώσεις, οι ελεγκτές θα στέλνουν ειδοποιητήριο έγγραφο στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του θα προχωρά σε διαταγή δέσμευσης κινητών και ακινήτων των ελεγχόμενων.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και το μίνι φορολογικό, οι θεσμοί πιέζουν προκειμένου να περάσει από την Βουλή τις επόμενες μέρες ως προαπαιτούμενο.

Αλλαγές, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν και στην φορολογία, όπου στον ανώτατο συντελεστή θα ενσωματωθεί η αυξημένη έκτακτη εισφορά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών στους φορολογουμένους.

Ωστόσο, το «μάρμαρο» αναμένεται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού η προκαταβολή φόρου από το 55% εκτοξεύεται στο 75% το 2016 και στο 100% το 2017, όπως και οι αγρότες, αν τελικά η κυβέρνηση ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών. Επίσης, ζήτημα θα αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ και σε πόσες δόσεις θα γίνει η αποπληρωμή του.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, οι δανειστές ζητούν δρακόντεια μέτρα τα οποία πρέπει να ψηφιστούν επίσης ως προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα προκαλέσουν δραματικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα μειώνουν τις συντάξεις κύριες και επικουρικές και θα θέτουν τέρμα σε οποιοδήποτε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης (και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015) ανατρέποντας καθοριστικά τα δεδομένα για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση του Ε. Τσακαλώτου με την τρόικα την Παρασκευή δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι στη συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα, ενώ η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Το απόγευμα της Παρασκευής οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών μετέβησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις