ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Αλέξης Τσίπρας

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Αλέξης Τσίπρας

«Την αλήθεια την “φτιάχνει” κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα», είχε γράψει κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης. Ίσως αυτό το ρητό είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν πριν από ένα 48ωρο μιλούσε στη «φιέστα» για τον ένα χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας. Ήθελε, προφανώς να φτιάξει τη δική του πραγματικότητα, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία και επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνον. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και, δυστυχώς, αμείλικτη.

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ «ΦΙΕΣΤΑ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΩΡΑ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟ «ΚΛΟΥΒΙ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΙ ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ

Ο κ. Τσίπρας τελεί υπό ασφυκτική πίεση: Από τη μια πλευρά, η αδιαλλαξία των «οικονομικών δολοφόνων», που απαντούν στον χαρακτηρισμό «δανειστές» και ζητούν διαρκώς περισσότερα αίμα, περισσότερα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η αλληλεγγύη είναι κάτι που παρέχεται α λα καρτ.

«Όσο για το τρίτο Μνημόνιο, δεν θα προσπαθήσω να εξωραΐσω τα πράγματα», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο κλειστό του ταε κβον ντο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εξωραΐσμούς: οι πολίτες αυτής της χώρας βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη της μνημονιακής σύμβασης που υπέγραψε το δίδυμα Τσίπρα-Καμμένου. Ποια ήταν η διαπραγμάτευση; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε ό,τι της επέβαλαν και της πέταξαν επάνω στο τραπέζι και μάλιστα με τον πιο ανήθικο και εκβιαστικό τρόπο: our way or the highway, που σε ελεύθερη απόδοση θα πει «ή με τον τρόπο μας, ή πάρτε δρόμο».

«Δίνουμε την ελπίδα, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει ένα ισχυρό κράτος», ανέφερε στην ίδια ομιλία ο κ. Τσίπρας. Ποιο είναι το ισχυρό κράτος; Εκείνο που ετοιμάζεται να ανοίξει την Κερκόπορτα στα «κοράκια» των ξένων funds, για να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής περιουσίες Ελλήνων;

Ή μήπως εκείνο που οδηγεί καθημερινά στη φτώχεια, την εξαθλίωση και των εξευτελισμό το σύνολο του πληθυσμού του; Η εθνική κυριαρχία δεν είναι λόγια παρηγορίας απέναντι σε έναν λαό που υποφέρει, αλλά μια απάντηση σε όλους εκείνους που τον καταδυναστεύουν. Κι αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον το λησμονεί ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος φαίνεται ότι φοβάται: Βλέπει την οργή του κόσμου να ξεχειλίζει. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους πουλούσαν ελπίδα με το τσουβάλι, μιλώντας για το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο έμεινε κλειδωμένο να αραχνιάζει σε κάποιο ξεχασμένο συρτάρι του Μαξίμου.

Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι κάθε ηλικίας που πίστεψαν στην αλήθεια ή στο ψέμα της ελπίδας, βρίσκονται πλέον στο «πόδι» σχηματίζοντας ένα ορμητικό ρεύμα οργής και αγανάκτησης, το οποίο φουντώνει ολοένα και περισσότερο. Όλοι αυτοί, γυρίζουν πλέον την πλάτη στην κυβέρνηση, νιώθοντας προδομένοι και ταπεινωμένοι από το «νέο» που δεν έσβησε ποτέ το «παλιό».

Κακά τα ψέματα, το παλιό κατεστημένο, που τόσο έντονα στηλίτευσε ο κ. Τσίπρας κατά τη προχθεσινή ομιλία του, δεν πέθανε με το τέλος της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τα δύο Μνημόνια. Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ποτέ ξανά στην πολιτική Ιστορία αυτής της χώρας κόμμα εξουσίας δεν έκανε «φιέστα» για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης και μάλιστα με τόσο προκλητικό τρόπο, ώστε να δίνει, με βίντεο και μουσικές, την αίσθηση ότι όλα πάνε καλά.

Η Ελλάδα σιγοσβήνει και η κυβέρνηση στήνει πανηγύρι. Θυμίζει το πάντα επίκαιρο ρητό: «Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε».

Σχετικές ειδήσεις