ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελευταία ελπίδα του Τσίπρα η συνάντηση με τον Ολάντ;

Τελευταία ελπίδα του Τσίπρα η συνάντηση με τον Ολάντ;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη (17/02/2016), σε μία προσπάθεια να «εξαργυρώσει» τις υποσχέσεις και τα θετικά λόγια που άφησε στην Αθήνα η επίσκεψη Ολάντ τον Οκτώβριο του 2015.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΩ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ – ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΠΕΡΙ GREXIT

Πηγές του Μαξίμου –αν και δεν θέλουν να προσδώσουν κρισιμότητα στη συνάντηση αυτή – από την άλλη, δεν καθίσταται δυνατό να κρύψουν την αγωνία τους για τον τελικό στόχο αυτής της συνάντησης που είναι: ο Τσίπρας να πάρει ως «δώρο» από τον Γάλλο πρόεδρο ένα «μαξιλαράκι» υποστήριξης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα της αξιολόγησης.

Τα πράγματα δεν είναι καλά και ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει καλά αυτό. Συνεργάτες του, ωστόσο, διαισθάνονται πως τα πράγματα είναι «πολύ χειρότερα», ωστόσο εκτιμούν πως «τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη».

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Φρανσουά Ολάντ; Να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να καμφθούν οι πιέσεις των δανειστών για νέα σκληρότερα μέτρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βρίσκεται σε τρομακτικό αδιέξοδο. Οι δανειστές ζητούν μείωση των κύριων συντάξεων στο ασφαλιστικό, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν δημόσια απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο Τσίπρας γνωρίζει πως πίσω πια δε μπορεί να γυρίσει ανατρέποντας για μία ακόμη φορά υποσχέσεις προς την κοινωνία που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Η κοινωνία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έκρηξη και τα σενάρια του Grexit δεν περιορίζονται πια μόνον στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τον τελευταίο καιρό έχουν επανέλθει βιαίως και στις κοινωνικές συζητήσεις ενισχύοντας ένα αρνητικό κλίμα για την πολιτική πραγματικότητα και κυρίως για το μέλλον της χώρας.

Όσο και αν έχει απομακρυνθεί ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του Μαξίμου από την βάση της κοινωνίας, αυτό δεν γίνεται να μην το έχουν αντιληφθεί.

Το ραντεβού με την Άνγκελ Μέρκελ

Θα είναι το δεύτερο κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα, μετά από αυτό με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελ Μέρκελ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (04/02/2016).

Σε κείνη τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση από τους Θεσμούς. Υπεραμύνθηκε των θετικών στοιχείων που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τα οποία συγκροτούν το πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να περάσει σε αναπτυξιακό καθεστώς.

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», αναρωτιόταν ο Αλέξης Τσίπρας στην τετ α τετ επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. «Οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση», διέρρεαν οι ίδιες πηγές για το περιεχόμενων των δηλώσεων Τσίπρα προς Μέρκελ.

tsiprasolant

Δυστυχώς, το σκίτσο του Politico (Τζακ Κάντγουικ ο δημιουργός) με τον Τσίπρα να βρίσκεται σε ένα κλουβί το οποίο σέρνει με τρέιλερ ένα αυτοκίνητο όπου επιβάτες είναι η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Μισέλ, ο Πούτιν και ο Κάμερον αποτυπώνει την δραματική πραγματικότητα της πολιτικής αλλά και κοινωνικής απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικές ειδήσεις