ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο

Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο

Για επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό, κάτι που έως και την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής φαινόταν πολύ δύσκολο, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της σημερινής (18/03/2016) Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη ως προτεραιότητα διαχείρισης του προσφυγικού, ενώ μίλησε για σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας που επετεύχθη από σειρά «αθόρυβων ενεργειών» κατά τις 10 ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της προηγούμενης και της τωρινής Συνόδου Κορυφής.

«Μέχρι πριν 15 ημέρες είχε αποκλειστεί η πιθανότητα συμφωνίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής με την Τουρκία και οι περισσότεροι προσανατολιζόταν σε μονομερείς ενέργειες που θα μετέτρεπαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι υπήρξε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κύπρο, Νίκο Αναστασιάδη.

«Σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συνεργαστήκαμε για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι πτυχές του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ανοίγουν κεφάλαια, ανοίγει η βίζα για τους Τούρκους πολίτες προς την ΕΕ, αλλά όχι τα κεφάλαια που είχαν «κλειδώσει» από την Κύπρο και το 31 που έχει παγώσει από την Ελλάδα.

«Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε, την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής, σε άμεση συνεργασία με την Τουρκία. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 800 επιστροφές και αυτό είναι ρεκόρ» πρόσθεσε.

«Τολμήσαμε να πάμε στη Σμύρνη. είπαν κάποιοι ότι ήταν παρακινδυνευμένη κίνηση, πετύχαμε όμως και πήραμε αυτό που θέλαμε. Θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται, ότι όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, έχει επιτυχίες»

Όπως τόνισε, απαιτήθηκε από τους εταίρους η διασφάλιση ότι η επίλυση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας. Ζητήσαμε σαφή αναφορά στην απόφαση ότι ο μηχανισμός διαδικασίας των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα είναι εναρμονισμένος με τη διεθνή νομιμότητα και θα εξετάζονται εξατομικευμένα», δήλωσε.

«Όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται με τη συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Διεκδικήσαμε και πήραμε υποστήριξη για τις δομές μας, μέσα από τις διεθνείς Υπηρεσίες και αποστολή προσωπικού. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Ελλάδα 2300 άτομα, εξειδικευμένοι σε θέματα προσφυγικά», συμπλήρωσε.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα.

Τα φίλτρα αυτά είναι:

1)Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές
2) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσχήματα
3) Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να διατηρηθούν οι χαμηλές ροές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και υπογράμμισε πως
άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη που δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χορών να κλείσουν τα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης έκκληση σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με την υπόθεση του Γιάννη Μουζάλα, σημείωσε ότι το τελευταίο πράγμα «που απασχόλησε το Γιάννη Μουζάλα, ήταν ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν και τα καλά και τους και τα κακά τους. Ελπίζω να βρεθεί η χρυσή τομή, μετά την συνάντηση μου με τον Πάνο Καμμένο. Θέλω να εξάρω τη συνεισφορά και των δυο τους» τόνισε.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, σημείωσε: «Δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο η Ελλάδα από αυτά που συμφωνήσαμε τον Ιούλιο». Ούτε λιγότερα, αλλά ούτε και περισσότερα».

Σχετικές ειδήσεις