ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά και Παπανδρέου «παραδίδουν» τον Βενιζέλο στον Τσίπρα

Γεννηματά και Παπανδρέου «παραδίδουν» τον Βενιζέλο στον Τσίπρα

Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά εκτός πολλών άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί με εξαιρετική σφοδρότητα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο. Θα τον κατηγορήσει για εξυπηρέτηση συμφερόντων, μαύρο χρήμα και διαφθορά.

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Το βασικό όπλο για την μετωπική αυτή σύγκρουση του το έχει παραδώσει με κάθε επισημότητα μια ιδιότυπη κοινοπραξία: Η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Εκτελεστικό όργανο ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ενορχηστρωτής ο Κώστας Λαλιώτης.

Στην πολιτική πραγματικότητα τίποτε δεν γίνεται τυχαία.

Και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με σενάρια επιστημονικής φαντασίας ούτε με μεταφυσικές αναζητήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο newsbomb.gr στο ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι έφτασε η ώρα για το τελικό ξεκαθάρισμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος, από τη στιγμή που - εδώ και ένα χρόνο- κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοαναγορευθεί με τη βοήθεια όλων των συστημικών μέσων σε μια «φωνή λογικής, τη μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει κοινοβουλευτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα».

Και με αυτό το ρόλο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφενός δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση με τη ΝΔ στη λογική του μετώπου σωτηρίας. Άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποκαλύψει σε συνομιλητές του ότι ο κ. Βενιζέλος δεν δέχθηκε την πρόταση για ίδρυση ενός κοινού, νέου ευρωπαϊκού κόμματος, όχι γιατί διαφωνούσε επί της ουσίας αλλά απλώς γιατί θεωρούσε ότι δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες εκείνη την εποχή, πριν από δύο χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν προτίθεται ποτέ και για κανένα λόγο να αποσύρει το βέτο του όχι μόνον για ενδεχόμενη επιστροφή του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμη και για οποιουδήποτε είδους συνεργασία μαζί του είτε ως μεμονωμένο πρόσωπο είτε ως επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ.

Πρώτα θα τελειώσουμε με τον Βενιζέλο

Έτσι, στον «υπόγειο» διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου στα πλαίσια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς αποφασίστηκε πως αρχικά και πριν από όλα πρέπει να «τελειώνουν» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό στην πολιτική πιάτσα πώς αν υπάρχει ένα ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην περίπτωση που θα «βγει» από τη μέση ο Βενιζέλος...

Η αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών για τη μυστική συνάντηση του Κώστα Λαλιώτη και του Δημήτρη Ρέππα που δεν διαψεύστηκε επί της ουσίας από τον κ. Λαλιώτη και δεν σχολιάστηκε από τον κ. Ρέππα μόνο τυχαία δεν είναι.

Ήταν λίγες ώρες πριν από την έγγραφη πρόσκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από την επιστολή του νυν και αεί στενού συνεργάτη και φίλου του πρώην πρωθυπουργού προς την κυρία Γεννηματά με στόχο τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Μια επιστολή που ήρθε στο φως τη δημοσιότητας από το περιοδικό Επίκαιρα του Ηλία Λιβάνη -που εδώ και πολύ καιρό έχει εκφράσει τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα-, των ομώνυμων εκδόσεων στις οποίες εργάζεται εδώ και χρόνια ο Κώστας Λαλιώτης.

Τα όσα διατυπώνονται στην επιστολή αυτή εδράζονται στη συγκυριακή αφορμή που δίνει η σημερινή πολιτική επικαιρότητα και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Όπως επισημαίνουν στο Newsbomb.gr συνομιλητές και των δύο πλευρών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο «όπλο» κατά του κ. Βενιζέλου και διαβεβαιώνουν: «Αν δεν επαρκεί αυτό να είστε βέβαιοι ότι σύντομα θα ακολουθήσει κάποια άλλη αποκάλυψη».

Το γεγονός ότι η επιστολή αυτή θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνον δεν ενοχλεί τους εμπνευστές και καθοδηγητές της προσπάθειας, αλλά αντιθέτως ήταν σε ένα βαθμό και το αναμενόμενο.

Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει, επισημαίνουν οι συνομιλητές του newsbomb.gr ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αλλάξουν:
• Την ιστορική διαδρομή των πρωταγωνιστών (Γεννηματά, Παπανδρέου, Λαλιώτη) που δεν τους επιτρέπουν να σκεφτούν καν τη συνεργασία τους με τη ΝΔ έστω και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός και αν αυτό βασίζεται στα πλαίσια κάποιας «υποχρεωτικής» οικουμενικής συνεργασίας.
• Τις προσωπικές τους πολιτικές τοποθετήσεις αλλά και τη γενικότερη πολιτική συγκυρία.

Παράλληλα, επισημαίνονται τα εξής στοιχεία:

Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έστω και με μειωμένο κύρος και αποτελεσματικότητα αποτελεί μια συνιστώσα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι.

Επίσης, το γεγονός ότι έστω και δειλά ο Αλέξης Τσίπρας προσεγγίζει με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές με πρωτοβουλία του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που τον κάλεσε στην τελευταία τους σύνοδο στις Βρυξέλλες φωτογραφιζόμενος μάλιστα μαζί τους, έστω και αν στάθηκε αμήχανα στην άκρη του πλάνου.

Οι εξελίξεις, επισημαίνεται στο newsbomb.gr θα είναι ραγδαίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ορόσημο για αυτές αναφέρεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του Μνημονίου και οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το σύνολο του ελληνικού χρέους.

Σχετικές ειδήσεις