ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

LIVE: Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για θέματα Δικαιοσύνης, η οποία είχε αναβληθεί κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, λόγω των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες - Δείτε LIVE από τη Βουλή -Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ - Εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε μονομαχία κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ο αρχηγός της ΝΔ κατά την έναρξη της ομιλίας του διευκρίνησε ότι ο «κατηγορούμενος στην αποψινή συζήτηση είστε εσείς κύριε Τσίπρα», ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να δώσει τη λύση ο λαός. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητά εκλογές.

Η συζήτηση ξεκίνησε με σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά της ΝΔ για τα ζητήματα της διαφθοράς και των παρεμβάσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας άφησε σαφέστατες αιχμές για τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σκάνδαλο SIEMENS.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε απευθείας σύνδεση από τη Βουλή

Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή.

Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε τα κόμματα που δέχτηκαν να γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση, έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως δεν αφήσει να παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες τους και οι εγκληματικές ευθύνες τους.

Όπως υποστήριξε πως το σύστημα διαπλοκής όχι μόνο δεν εκάμθη, αλλά θέριεψε στην περίοδο της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε πως θα της δοθεί η ευκαιρία να δώσει παράσταση ιερής αγανάκτησης. «Νόμιζε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με ορισμένα μέσα της διαπλοκής. Δεν πρόκειται για αφέλεια, πρόκειται για θράσος και αλαζονεία».

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους λόγους που προκάλεσε τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη λέγοντας πως «οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο ή κυρίως πολιτικές, είναι και παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ που εκμεταλλεύεται κέντρα και παράκεντρα επηρεασμού και εξωθεσμικών παρεμβάσεων».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ταλαιπωρημένο θεσμό προσθέτοντας πως «η πολυνομία και η κακονομία δεν είναι αποτελέσματα ανικανότητας, άγνοιας ή νομοτεχνικής αδυναμίας. Είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς γνώσης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για χάος στο χώρο της Δικαιοσύνης αναφέροντας πως η χώρα μας έχει φτάσει όπως αποδεικνύει διεθνής μελέτη, να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο, ενώ ως το 2014, οι εκκρεμείς υποθέσεις στα πρωτοδικεία της χώρας ήταν 340 χιλιάδες. «Ένα χάος που αν δεν είναι σκοπίμως διαμορφωμένο σίγουρα είναι σκοπίμως αφημένο, διότι βόλευε κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην υπόθεση SIEMENS ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Προτίθεμαι να ζητήσω τη σύσταση επιτροπής για να κάνουμε έναν αναδιακανονισμό της Siemens. Να συμμετάσχετε κι εσείς κ. Μητσοτάκη σε αυτή την επιτροπή, άλλωστε οι γνωριμίες σας με πρόσωπα της εταιρίας θα φανούν χρήσιμες στην υπόθεση».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα, είστε κατηγορούμενος - Ας δώσει τη λύση ο λαός

«Μη μας κουνάτε το δάχτυλο, είστε ο βασικός υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα», τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο αρχηγός της ΝΔ προσθέτοντας: «Δεν είστε κατήγορος σε αυτή τη συζήτηση, κατηγορούμενος είστε».

«Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς μαζέψατε», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ανεβάζοντας τους τόνους της συζήτησης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μεταθέσει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης. «Ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητάμε για τη διαπλοκή, όπως αυτός την ορίζει, για να μη συζητάμε για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Θέλετε να κατασκευάζετε εχθρούς... Τη μία παριστάνει τον αριστερό και την άλλη βγαίνει φωτογραφία με την κυρία Γεννηματά, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Είστε ικανός να περάσετε και από το Λαϊκό Κόμμα».

Για τα θέματα της διαπλοκής ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν είστε απέναντι στην διαπλοκή κύριε Τσίπρα... προωθείτε τη δική σας νέα διαπλοκή» και συνέχισε: «Να σας θυμίσω ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εφηύρε τον όρο διαφθορά και πολεμήθηκε. Θα τα θυμάστε αυτά, εκτός κι αν ήσασταν απασχολημένος με σχολικές καταλήψεις».

Παράλληλα, αναφερόμενος για τις επαφές του Τσίπρα με τον Ψυχάρη έκανε λόγο για μυστικά παζάρια : «δεν μπορώ να πιστέψω ότι συναντηθήκατε 4 φορές με έναν εκδότη για να πείτε ένα ηρωικό ΟΧΙ... Γιατί χρειαστήκατε τέσσερις συναντήσεις για να πείτε ένα περήφανο όχι και μήπως το ΟΧΙ, έγινε τελικά όπως το όχι του δημοψηφίσματος ΝΑΙ;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχική διαχείριση του θέματος με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. «Προκειμένου να ελέγξετε το μιντιακό τοπίο, αφαιρέσατε αρμοδιότητες από την ανεξάρτητη αρχή και τις μεταβιβάσατε στον κ. Παππά», είπε.

Σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «κόκκινο πρωτοσέλιδο» του Βήματος την ημέρα της εκλογής του κ. Τσίπρα και είπε ειρωνικά «δεν μου φαίνεται να είναι και τόσο εχθρική η στάση απέναντί σας».

Επίσης αναφέρθηκε στα χρέη του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ρωτώντας δηκτικά αν θα ελεγχθούν: «Δεν φαντάζομαι ο συγκεκριμένος εκδότης να αφαιρεθεί από τον έλεγχο επειδή τώρα μπαινοβγαίνει τώρα στο Μαξίμου;»

«Πάει πολύ εσείς το αγαπημένο παιδί του νεοαυριανισμού να μιλάτε για διαφάνεια» πρόσθεσε.

Ακόμη, έκανε λόγο για λίστα συγγενών και φίλων που διορίστηκαν, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει « γραφικές επιλογές που προκαλούν χιλιάδες άξιους νέους».

«Ο κάθε Καρανίκας που προσλαμβάνετε είναι μια γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας που αντιστέκεται», είπε.

Για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά προσφυγή στις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να δώσει τη λύση ο λαός.

«Θέλετε πόλωση, όξυνση, διχασμό και λασπολογία. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση, γιατί αυτή είναι η φύση σας. Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε κύριε Τσίπρα. Να φύγετε. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο και επειδή αυτή η βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός. Εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας, είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Γεννηματά – Ο Τσίπρας δεν είναι άγγελος της κάθαρσης

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφθορά.

«Αφού δεν καταφέρατε να καταργήσετε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο, σας προκαλώ αύριο το πρωί ακυρώστε τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο» απάντησε στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στις καταγγελίες του πρωθυπουργού περί 13 σοβαρών παρεμβάσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη Δικαιοσύνη.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει τη χορήγηση δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, ωστόσο κάλεσε τον κ. Τσίπρα εκ νέου να συναινέσει στη δική της πρόταση για εξεταστική για την οικονομία από το 2002 ως σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Σημείωνε, ακόμη, ότι οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται και χαρακτήριζε «δυστύχημα» ότι αυτές αναπαράγονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχετικές ειδήσεις