ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύψεις και «συντροφικά» μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ - «Ο Τσίπρας ήθελε Μνημόνιο από το 2014»!

Αποκαλύψεις και «συντροφικά» μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ - «Ο Τσίπρας ήθελε Μνημόνιο από το 2014»!

Σε αποκαλύψεις για το τι συνέβαινε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 προτού γίνει κυβέρνηση, προβαίνει με το βιβλίο του το πρώην μέλος της πολιτικής γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος Ρούνι Ρινάλντι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει από το 2014 ότι δεν θα καταργήσει τα μνημόνια»

Ο τίτλος του βιβλίου είναι, «Άσχημη περιόδο διαλέξατε να διαφωνήσετε...», με τονο Ρούνι Ρινάλντι να αποκαλύπτει εκτός των άλλων και μια άγνωστη έκθεση ομάδας υπό τον Δραγασάκη, όταν τον Αύγουστο του 2014 περιγράφονται τα δύο σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά προκρίνεται εκείνο της «διαπραγμάτευσης χωρίς σύγκρουση» και όχι της «μονομερούς κατάργησης των Μνημονίων» που οδηγούσε και σε ρήξη. Στο κείμενο αναλύεται επίσης και η προτεινόμενη πολιτική για τα υπουργεία, τις τράπεζες και τους κρατικούς οργανισμούς.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές του 2015, σημειώνοντας συγκεκριμένα, «η περίοδος 2012-2014 χαρακτηρίστηκε από τη μεθοδική προσπάθεια λείανσης αιχμών και εγκατάλειψης ριζοσπαστικών στόχων».

Από το βράδυ των ευρωεκλογών του 2014, ο Ρινάλντι θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν θέτει θέμα αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει κυβέρνηση συνεργασίας με το σχέδιο του «προωθητικού συμβιβασμού».

Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά εντός του βιβλίου μιας επιστολής προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον Οκτώβριο του 2014, στην οποία αναλύονται τα προβλήματα της πολιτικής και της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διακυβέρνηση. Σε αυτή ο Ρινάλντι επισημοποιεί την πλήρη διαφοροποίησή του προς την ασκούμενη πολιτική, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την έντονη ανησυχία του και για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τους κινδύνους που ανακύπτουν από τη ρευστή διεθνή κατάσταση.

Εξάλλου και ο τίτλος του βιβλίου του Ρούνι Ρινάλντι είναι απότοκος των διαφωνιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το πρώην στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζει ότι το «αργά διαλέξατε να διαφωνήσετε...» αποτελεί απάντηση που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2014, όταν η ΚΟΕ ζήτησε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να εκφράσει τις διαφωνίες και τον προβληματισμό της για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνάντηση αυτή ο σημερινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή του σχεδίου «180-120» για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόκληση εκλογών.

Σχετικές ειδήσεις