ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σφάζονται» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Siemens

«Σφάζονται» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Siemens

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία μπροστά στο ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης που αφορά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για το «σκάλωμα» της δικαστικής διαδικασίας - Ορατός ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων λόγω της επ' αόριστον αναβολής της δίκης

Όλα ξεκίνησαν χθες, Τετάρτη (12/07/2016), όταν έγινε γνωστό πως αναβάλλεται επ’ αόριστον η εκδίκαση της υπόθεσης, επειδή δεν είχε μεταφραστεί εγκαίρως το βούλευμα, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής των ποινικών ευθυνών από πρόσωπα που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αρχικώς, υπήρξε η έντονη αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου, με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να διαρρέουν την έντονη ενόχλησή του και να λένε πως ως «ευθύνες υπάρχουν και εκείνοι στους οποίους θα καταλογιστούν, θα λογοδοτήσουν».

Άμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς Συγγρού. Πηγές της ΝΔ ανέφεραν πως «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη».

Πρόσθεταν ότι «είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Θα συνιστούσαμε στην Νέα Δημοκρατία να είναι πιο μετρημένη στις διαρροές της σχετικά με τις υπoθέσεις της Siemens. Tα συνεχόμενα "λάθη" που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα «δωράκια», όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας. Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως».

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες».

Για το θέμα της μετάφρασης του βουλεύματος ερωτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης (12/07/2016) στην ΕΡΤ, παρουσίασε έγγραφο αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών, βάσει του οποίου ανέφερε ότι υπήρξε μετάφραση συνολικά 1.087 φύλλων σε 1.500 σελίδες.

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερώσει την Εισαγγελία ότι η διαδικσαία της μετάφρασης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2016, όπως και έγινε σύμφωνα με τον ίδιο.

«Τους τα στείλαμε πίσω στις 13 Μαΐου του 2016», είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές, τέλος, για την ύπαρξη κυκλώματος πίσω από την υπόθεση Siemens άφησε μέσω twitter, o υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σχετικές ειδήσεις