ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάλμπρεϊθ: To Plan X γράφτηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου

Γκάλμπρεϊθ: To Plan X γράφτηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου

«Αδειάζει» τον Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην συνεργάτης του επίσης πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, επιμένοντας πως το υπόμνημα που αφορούσε στο περιβόητο Plan Χ συντάχθηκε εν γνώσει και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με άρθρο του κ. Γκάλμπρεϊθ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρονται τα εξής: «Το υπόμνημα ήταν γραμμένο κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, όπως είχε δηλώσει δημόσια. Συντάχθηκε κυρίως από ανεξάρτητες πηγές, παράλληλα με την κοινή αίσθηση που παρείχαν λιγοστοί ειδικοί στα οικονομικά και ορισμένοι δικηγόροι. Γράφτηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου, αφού δεν ήμουν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, αλλά ως συνήθως στο Όστιν, όπου διδάσκω».

Επισημαίνει δε ο ίδιος: «Συγκεκριμένα, υπάρχει μια μικρή αναφορά στον ρόλο του υπουργείου Άμυνας, με το οποίο δεν είχα καμία επαφή, είτε απευθείας είτε έμμεσα. Οι καθηγητές το μνημονεύουν, σε μια απόπειρα να θυμίσουν τη δικτατορία που έληξε το 1974. Στην πραγματικότητα, δεν έχει απομείνει κανείς από εκείνη την περίοδο και η σύντομη αναφορά στο παράρτημα του βιβλίου μου συνδέεται με αποθέματα καυσίμων, ένα απολύτως εύλογο ερώτημα».

Ο Γκάλμπρεϊθ απορρίπτει κατηγορηματικά στο άρθρο του τον ρόλο του παράγοντα σε ένα «πραξικόπημα» σε βάρος της Ελλάδας. «Επειδή από παλιά ήμουν αντίθετος με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μέλος της καμπάνιας του Τζορτζ ΜακΓκάβερν και αντίθετος με τον πόλεμο στο Ιράκ, επίσης ως επικεφαλής για είκοσι χρόνια στην επαγγελματική ομάδα των Oικονομολόγων για την Eιρήνη και την Aσφάλεια, δεν θα μπορούσα να γίνω πιθανός παράγοντας για ένα "στρατιωτικό πραξικόπημα"», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά δε τον ρόλο της ΕΚΤ στην περσινή ελληνική κρίση, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός υπογραμμίζει: «Φαίνεται ότι οι καθηγητές έδωσαν έμφαση σε ορισμένες λεπτομέρειες του υπομνήματος που είχα ετοιμάσει για τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις προκλήσεις, τις οποίες θα αντιμετώπιζε η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξωθούσε τη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτή η απειλή ήταν μια σαφής πιθανότητα τον περασμένο χρόνο».

Σχετικές ειδήσεις