ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία: Σήμερα η άτυπη Σύνοδος του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή Κοτζιά

Γερμανία: Σήμερα η άτυπη Σύνοδος του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή Κοτζιά

Στην πόλη Πότσνταμ, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο, βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη (01/09/2016), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συμμετέχοντας στην άτυπη υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου συζητούνται μέτρα για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε εδώ μια ώθηση για περισσότερη διαφάνεια, την πρόληψη των κινδύνων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», τόνισε με δήλωσή του χθες, Τετάρτη (31/08/2016) ο προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

«Στην κρίση που κλυδωνίζει τον κόσμο του σήμερα, ο ΟΑΣΕ είναι ίσως πιο σημαντικός από ποτέ -στη διαχείριση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την Υπερδνειστερία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και άλλες συγκρούσεις στην Ευρώπη, καθώς και στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο ΟΑΣΕ, με 57 κράτη μέλη σήμερα, στα 40 χρόνια ζωής του, που ξεκίνησε το 1975 ως ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), κατάφερε να χτίσει μία αρχιτεκτονική ασφαλείας ως φόρουμ διαλόγου και να προωθήσει μία πολιτική κουλτούρα συνεννόησης.

Ωστόσο, σήμερα διατηρεί το προφίλ του αλλά όχι την αίγλη και τη δύναμη της δεκαετίας του '90, καθώς από το 2000 και έπειτα, και κυρίως από τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, άρχισε να χάνει πλέον έδαφος, με αποτέλεσμα η συνεννόηση και ο αληθινός διάλογος ανάμεσα στα κράτη μέλη του να είναι ζητούμενο μέσα σε μία γενικότερη αποδόμηση του συστήματος ασφαλείας που είχε χτιστεί στη βάση του Οργανισμού. Κανείς δεν αμφιβάλλει, λοιπόν, ότι χρειάζονται νέες βάσεις και επιστροφή στις ρίζες του ΟΑΣΕ.

Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009, σε μία κρίσιμη στιγμή του Οργανισμού με την πρωτοβουλία «Διαδικασία Κέρκυρας» και στόχο την αναζωπύρωση του διαλόγου για θέματα ασφάλειας επιχείρησε το δύσκολο εγχείρημα το οποίο κατέληξε μεν στη «Διακήρυξη των Αθηνών» που αφορούσε τη δέσμευση των κρατών-μελών να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δεν είχε τα προσδοκόμενα ουσιαστικά αποτελέσματα στην Σύνοδο Κορυφής που ακολούθησε στην Αστανά του Καζακστάν που ήταν και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ μετά από μία δεκαετία.

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη αποστολή του ΟΑΣΕ είναι αυτή στην Ουκρανία με 800 περίπου διεθνείς παρατηρητές εκ των οποίων οι 580 στην ανατολική περιοχή της χώρας αλλά και στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, εξαιρουμένης της Κριμαίας. Η Ελλάδα συμμετέχει με 20 παρατηρητές, ένας εκ των οποίων κατέχει τη θέση του επικεφαλής επιχειρήσεων. Άλλες μικρότερες αποστολές του οργανισμού είναι στο Κόσσοβο, τα Σκόπια, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, τη Μολδαβία, την Αρμενία, τις χώρες της κεντρικής Ασίας.

Σχετικές ειδήσεις