ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομπάμα: Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα

Ομπάμα: Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα

Επίσκεψη Ομπάμα:Ηχηρό μήνυμα για κρίση, Κυπριακό, Σκόπια και Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την θερμή συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο Προεδρικό Μέγαρο - Ο χαλαρός διάλογος των δυο ανδρών πριν τη συζήτηση των «καυτών» ζητημάτων:«Είναι το σπίτι σας αυτό;» (αναφερόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο) ρώτησε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος - «Όχι, μένω αλλού» του απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη

«Κύριε πρόεδρε, σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας, ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίας σας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της οικονομικής κρίσης, τη διαχείριση του προσφυγικού και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας.

Οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών είναι ιστορικές. Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η ομογένεια στις ΗΠΑ. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: «Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης. Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια Ευρώπη ισχυρή. Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι είναι «πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα» και επανέλαβε την ανάγκη για μία «δίκαιη και βιωσιμη λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, το οποίο δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής λογικής, στρατό κατοχής καιι αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Ομπάμα: Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, ο λαός σας έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει δρόμος ακόμα να γίνει», συνέχισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλο τον ελληνικό λαό. «Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία», είπε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη την κυβέρνηση για τη συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα.

«Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και προσθέσε: «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια».

«Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από τη στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί», κατέληξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Σχετικές ειδήσεις