ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τη δήλωση Ομπάμα για το χρέος

Επίσκεψη Ομπάμα: Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τη δήλωση Ομπάμα για το χρέος

Υπάρχη σαφής δήλωση στήριξης από τον Μπαράκ Ομπάμα προς την Ελλάδα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές ως το κομβικό σημείο της συνάντησης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Για σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές – Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Της Διονυσίας Προκόπη

Η πολυαναμενόμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δήλωση στήριξης μεταφράζεται από τις κυβερνητικές πηγές ως μήνυμα προς το Βερολίνο, ότι η λιτότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί, "από εδώ και πέρα θα πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος και την ελάφρυνσή του". Σημειώνουν, μάλιστα, ότι σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς δεν τέθηκε ζήτημα για νέα μέτρα λιτότητας από την αμερικανική πλευρά, αλλά μόνο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μιλάμε πλέον για μια ατζέντα με μέτρα» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα του χρέους, του Κυπριακού και του προσφυγικού. Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Ομπάμα συμμετείχαν επίσης, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παππάς και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, καθώς και τέσσερις συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα αντίστοιχα.

Στο ζήτημα του χρέους αφιερώθηκε ο περισσότερος χρόνος της συνάντησης. Η Αθήνα επέμεινε στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 27-28/11/2016 η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (stuff level agreement) και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Η θέση αυτή έγινε απολύτως αποδεκτή από την αμερικανική πλευρά, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Πάντως, η κυβέρνηση θα δουλέψει για να μην υπάρξουν “αχρείαστα εμπόδια”, δηλαδή απαιτήσεις από οποιονδήποτε οι οποίες δεν σχετίζονται ή υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα, σημείωσαν με έμφαση οι ίδιες πηγές.

Το επόμενο θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν το προσφυγικό, επικεντρώνοντας και σε πλευρές όπως οι οικογένειες και τα ασυνόδευτα παιδιά. Η αμερικανική πλευρά εκφράστηκε με θετικά λόγια για τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής από την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέχεια (κατά τις διευρευμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης) είχε και σύντομη συζήτηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ως προς το Κυπριακό, τέλος, τονίζεται δεν υπήρξε οποιαδήποτε μορφή πίεσης από τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν μία δίκαιη και βιώση λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Καμία συζήτηση δεν έγινε για τα ελληνοτουρκικά, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στη δεύτερη συνάντηση, στο επίκεντρο βρέθηκαν επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών από Αμερικανούς επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε, επίσης, σύντομο διάλογο με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα του χρέους, καθώς ιεραρχείται από την πλευρά της κυβέρνησης, οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών αναφέρουν ότι ο κ. Ομπάμα θα συζητήσει το θέμα με την Άνγκελα Μέρκελ, τις επόμενες ημέρες στο Βερολίνο. Έχει να προσφέρει τις συμβουλές και τις γνώσεις του στις χώρες του Βορρά από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, επανέλαβαν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, οι ίδιες πηγές, για να ενισχύσουν την εκτίμησή τους.

Σχετικές ειδήσεις