ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Δημόσια δέσμευση αντί για νομοθέτηση σκληρών μέτρων ετοιμάζει ο Τσίπρας

Αποκλειστικό: Δημόσια δέσμευση αντί για νομοθέτηση σκληρών μέτρων ετοιμάζει ο Τσίπρας

Αξιολόγηση | Ειδήσεις: Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ο κ. Τσίπρας εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει δεσμευτική επιστολή προς τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση - Τι θα ισχυριστεί για να μην φέρει στη Βουλή την ψήφιση νέων σκληρών μέτρων, τα οποία ωστόσο ο κ. Τσίπρας φαίνεται διατεθειμένος να τα αποδεχθεί.

Επί ξυρού ακμής έχει πλέον οδηγηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι δανειστές πιέζουν για την αποδοχή και νομοθέτηση πολύ σκληρών μέτρων, στα οποία επιμένει ιδιαίτερα το ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, όπως τη μείωση του αφορολόγητου και νέα μείωση συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Απ’ τη μεριά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει μέτρα τα οποία ενδέχεται να ληφθούν μετά το 2018.

Το επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και στη Βουλή την Τετάρτη, αν και προσεκτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτή τη φορά δεν δεσμεύτηκε για τη μη αποδοχή μέτρων, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε «θέματα αρχής».

Σε... απλά ελληνικά, ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί τα μέτρα, χωρίς ωστόσο να τα «περάσει» από τη Βουλή.

Την εξέλιξη αυτή την είχαμε επισημάνει από το Newsbomb.gr με σχετικό ρεπορτάζ, ήδη από εχθές Πέμπτη 2/02/2017 με τίτλο: Δεύτερη αξιολόγηση: Η «σιωπή» του Τσακαλώτου και η δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα.

Οι μέρες που έρχονται είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμες. Θα κριθούν πολλά.

Αυτή τη στιγμή –όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr- και μέσα από αλλεπάλληλες ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Μαξίμου συνοψίζεται στα εξής:

• Πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε η αξιολόγηση.
• Δεν πρέπει να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα.
• Είναι αποδεκτή η παράταση του «κόφτη».
• Αντί για τη νομοθέτηση μέτρων η κυβέρνηση αποδέχεται μια «ισχυρή δημόσια δέσμευσή της» επί των απαιτήσεων των δανειστών που θα περιλαμβάνει και τη μείωση του αφορολόγητου.
• Ως «αντίδωρο» η κυβέρνηση θα επιμείνει στην περιγραφή μέτρων μεσοπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ετοιμάζει επιστολή δέσμευσης προς τους δανειστές ο κ. Τσίπρας

Οι πληροφορίες μας επιμένουν, ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει ιδιαίτερα στη μη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, αλλά θα αποδεχτεί ισχυρή δημόσια δέσμευση για τη λήψη αυτών των μέτρων, που θα περιγράφονται, εφόσον δεν επιτευχθούν τα –υπέρογκα- πλεονάσματα μετά το 2018.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, ο κ. Τσίπρας να δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση και εγγράφως, στέλνοντας σχετική επιστολή προς τους δανειστές.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η προληπτική νομοθέτηση αντίκειται και στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές δίκαιο.

Κάτι που επεσήμανε κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά την κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον ομόλογό του της Πορτογαλίας, κατά την εκεί επίσημη επίσκεψή του τις προηγούμενες ημέρες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, αυτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης θα περιγράφεται σε επιστολή που θα αποσταλεί στους δανειστές τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε εδώ τι πρόκειται να «δώσει» η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση

Σχετικές ειδήσεις