ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Τσίπρα κατά Ντάισελμπλουμ - Τι συζήτησε με τον Γκάμπριελ

Αιχμές Τσίπρα κατά Ντάισελμπλουμ - Τι συζήτησε με τον Γκάμπριελ

Σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Το δίλημμα είναι σαφές, ή θα επανακτήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο ή θα παραμείνουμε σε ρατσιστικά συνθήματα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη. Η Ελλάδα επιλέγει την πρώτη κατηγορία, και είναι αποφασισμένη να δουλέψει γι΄αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας στον Γκάμπριελ

Από την πλευρά, του ο Γερμανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, αλλά «πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση».

«Δεν θέλουμε να έχουμε μια ιστορία χωρίς τέλος. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση. Αυτό που μένει μπροστά είναι δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά και με την οικονομία της Ελλάδας και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να διαιρεθεί η ΕΕ, πρέπει να μείνει ενωμένη. Γιατί ακόμα και η Γερμανία που έχει δυνατή φωνή δεν θα ακούγεται και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομίες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία».

«Σε λίγες μέρες στη Ρώμη θα συναντηθούμε για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως το κλίμα δεν είναι εορταστικό καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουμε την εγκατάλειψη του κοινωνικού συμβολαίου και την άτυχη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ενώ νέες προκλήσεις σήμερα όπως η τρομοκρατία και οι προκλήσεις ασφαλείας μας εμποδίζουν να έχουμε πανηγυρικό χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στην επίθεση που σημειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

«Πριν λίγο πληροφορήθηκα την τυφλή επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου και θέλω να δηλώσω την αλληλεγγύη μου στους Βρετανούς πολίτες, τον Βρετανικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η άνοδος ακραίων δυνάμεων με ρατσιστική ρητορική στην Ευρώπη μας αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε ποσό σημαντικές ήταν οι κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 60 χρόνια και ποσό σημαντικό είναι να τις διατηρήσουμε και να μην τις χάσουμε γιατί τότε οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη διαιρεμένη και αδύναμη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη του στην ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στους Έλληνες πολιτικούς και στον ελληνικό λαό για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Γκάμπριελ μάλιστα είπε ότι όταν πριν από μερικά χρόνια η Γερμανία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, όχι βέβαια αυτού του μεγέθους, είχε προκληθεί δυσαρέσκεια στους πολίτες. «Θα έλεγα όμως ότι σε σύγκριση με την Ελλάδα οι δικές μας ήταν ένα αεράκι». Ο κ. Γκάμπριελ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υποδοχή και είπε ότι είναι από τις πρώτες επισκέψεις του με τα νέα καθήκοντα. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, είπε, συμφωνώντας με τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι ακόμα και η Γερμανία που έχει δυνατή φωνή δεν θα μπορέσει μόνη της να ακουστεί. «Σε όσα είπατε για τα οικονομικά και την κοινωνία με βρίσκει απολύτως σύμφωνο» είπε στον Αλέξη Τσιπρα και συμπλήρωσε πως κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ή τις οικονομίες της Κίνας της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Εάν υπάρξει διαίρεση Βορρά - Νότου δεν θα παίζει κανένα ρόλο η Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ.

Τόνισε δε ότι η Ευρώπη όταν συστήθηκε δεν υποσχέθηκε μόνο ειρήνη αλλά και ευημερία, δικό μας είναι το ζήτημα να βρούμε τρόπο να οδηγήσουμε στην ανάπτυξη και την ασφάλεια.

«Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του υπογράμμισε γνωρίζω ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα και μπροστά υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις αλλά δεν θέλουμε μια ιστορία χωρίς τέλος». Πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε πως «η Ευρώπη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, μεταξύ άλλων πολεμικών συρράξεων και εμφυλίων όπως πχ στην Ουκρανία, τις ανησυχητικές εξελίξεις στα Δ.Βαλκάνια ενώ μίλησε και για την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και το μεταναστευτικό πρόβλημα», ενώ τέλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του και της Γερμανίας στα θύματα του τυφλού χτυπήματος και στον βρετανικό λαό.

Σχετικές ειδήσεις