ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή LIVE: H συζήτηση για την προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Βουλή LIVE: H συζήτηση για την προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Ειδήσεις | Βουλή: Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται αυτή την ώρα η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, για τις «αμαρτωλές» συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Παρακολουθήστε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή

«Με την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, για ταυτόχρονη εξυγίανση της οικονομίας και της πολιτικής», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

PARASKEVOPOULOS

Στην Ολομέλεια που ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Παρασκευόπουλος έσπευσε να αποδώσει μείζονα σημασία στη στάση που θα τηρήσει σήμερα η Βουλή.

«Ο πολιτικός κόσμος δίνει εξετάσεις»

«Έχω την εντύπωση ότι σήμερα, συζητώντας μια πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εξετάσεις δεν δίνουν μόνον οι ερωτώντες βουλευτές ή η κυβέρνηση, δίνει και η Βουλή και δίνει και ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. «Αυτό συμβαίνει επειδή για την οικονομική κρίση η οποία μας μαστίζει, ο ελληνικός λαός έχει αναζητήσει αίτια και εντός και εκτός», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι ο λαός αναζητά αίτια για υποθέσεις διαφθοράς και για σκάνδαλα που συνέβαλαν στη δημιουργία των ελλειμμάτων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ακόμη ότι σήμερα υπάρχουν πολίτες που για τη διαφθορά κατακρίνουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, φαινόμενο πολύ επικίνδυνο διότι έτσι απαξιώνεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου και αυτό συνιστά μια στάση αντιδημοκρατική και αυταρχική και στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, πρέπει να συμβάλλει σήμερα στη Βουλή.

«Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είναι κατηγορούμενος, είναι ύποπτος»

«Όχι δεν πρόκειται να αναφερόμαστε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εμείς τουλάχιστον, στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, σαν να πρόκειται για ένοχο. Στο στάδιο αυτό υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Θα αναφερθούμε στο πρόσωπο του πρώην υπουργού ως πρόσωπο υπόπτου και οι υποψίες μπορεί να γίνουν βεβαιότητα ενοχής μετά από κρίση και καταδίκη», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος για τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Γιάννο Παπαντωνίου.

Το ενδεχόμενο παραγραφής

Εκ προοιμίου, ο κ. Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας: «Όχι δεν θα κατακρίνουμε το θεσμό, το ίδιο το Σύνταγμα, για την εξάλειψη του αξιοποίνου του εγκλήματος της απιστίας. Βεβαίως είναι προβληματική η διάταξη του Συντάγματος και χρειάζεται αναθεώρηση. Το θέμα είναι όμως ότι σημαντική ευθύνη υπήρχε και για την εφαρμογή της διάταξης αυτής που οδήγησε στην εξάλειψη του αξιοποίνου. Εδώ ο δικομματισμός στην Ελλάδα έδωσε την εντύπωση ότι τα δύο κόμματα επιμένουν να υπάρξει μια εξάλειψη του αξιοποίνου και να μη στοιχειοθετηθούν ευθύνες για βασικά εγκλήματα που στοιχειοθέτησαν τη διαφθορά στη χώρα μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης για το ενδεχόμενο παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας και της παραγραφής του βασικού εγκλήματος, ότι η νομολογία δέχεται πως υπάρχουν περιθώρια να μπορεί να συνθέσει έγκλημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο μέτρο που στη συνέχεια ακολούθησαν πράξεις νομιμοποίησης ενός περιουσιακού οφέλους.

Ως προς το κεντρικό περιεχόμενο της πρότασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνεία στις έξι ογκώδεις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν προμήθειες όπλων και αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ανέφερε ότι η ζημία για το Δημόσιο από την πλημμελή κακή εφαρμογή των συμβάσεων αυτών ανέρχεται, αν αθροιστεί, σε ένα ποσό που μετριέται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι στις δικογραφίες δεν γίνεται λόγος για χειροπιαστή δωροδοκία ή σε κάποιο άλλο λόγο από τον οποίο να προκύπτει χειροπιαστά ή με αποδείξιμο τρόπο η πρόκληση περιουσιακού οφέλους υπέρ ενός συγκεκριμένου προσώπου. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, η νομολογία έχει κατ' επανάληψη δεχθεί ότι στο έγκλημα της απιστίας, όταν αυτό έχει προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα του Δημοσίου, αυτή αρκεί ως βασικό έγκλημα για την προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στη συνέχεια.

«Ναι» στην προανακριτική από τη ΝΔ

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, του πρώην υπουργού Άμυνας, επί ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για έξι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.

«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των 6 υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

DAVAKIS

«Η κυβέρνηση, όταν βλέπει σημαντική διαρροή των ψήφων της με τον ελληνικό λαό να ταλανίζεται από την πολιτική της, με βόμβες κρότου - λάμψης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις», σημείωσε και προσέθεσε: «Οι υπογραφές του κ. Παπαντωνίου, καθώς και πράξεις και παραλείψεις στελεχών που συγκροτούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούν σκιές και πρέπει πράγματι να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή, και όσοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η ΝΔ με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία ζητώντας, όπως το κάνει διαχρονικά, να χυθεί άπλετο φως».

Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ο κ. Δαβάκης μίλησε για τέσσερις αρχές με τις οποίες προσεγγίζει την πρόταση: Την αρχή της διαφάνειας, που αποτελεί, όπως είπε, σημαντική προϋπόθεση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, την προστασία του δημόσιου χρήματος, την προστασία του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιχειρησιακής τους ικανότητας, καθώς και την προστασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Δαβάκης, από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή είναι εμφανές ότι είναι αναγκαία και χρειάζεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αδικήματα, σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, όπως είπε, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένες πράξεις.

«Είναι λυπηρό να παράγονται γενικεύσεις σε περίοδο με ιδιαίτερες εντάσεις και προβλήματα για τη χώρα», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για ζοφερό σκηνικό που προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη θετική μας ψήφο, η οποία συνοδεύεται από την αμετάκλητη δέσμευσή μας για αυστηρή τήρηση των κανόνων και προστασία της Επιτροπής. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει η σημαντική αυτή διαδικασία να μετατραπεί σε εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών», κατέληξε ο κ. Δαβάκης τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει κοινό πόρισμα.

Υπέρ της πρότασης και η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Δηλώνοντας ότι το κόμμα του «θα υπερψηφίσει την πρόταση» και ταυτόχρονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης», εμφανίστηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν αδικήματα του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ. Παπαθεοδώρου μίλησε για ανύπαρκτη στοιχειοθέτηση της πρότασης της συγκυβέρνησης με ασύνδετα, όπως είπε, μεταξύ τους δεδομένα, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα είναι το καταπίστευμα στο εξωτερικό για την περίοδο που δεν ήταν υπουργός ο κ. Παπαντωνίου και δεν ασχολούνταν με τα εξοπλιστικά».

Μίλησε ακόμη για «ελαφρότητα αιτιολογίας επιχειρημάτων» και για «επικέντρωση μόνο στην περίοδο 2001-2004 χωρίς να βλέπει η κυβέρνηση εικόνα διαφθοράς σε άλλη περίοδο» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να μιλά για συναφές αδίκημα, όταν έχει παραγραφεί το κύριο αδίκημα».

Ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «τελευταία υποδύεται πολλούς ρόλους και σήμερα εμφανίζεται ως αρχάγγελος της κάθαρσης» και επιτέθηκε συνολικά στη συγκυβέρνηση στην οποία καταλόγισε ότι «επιλέγει διαφάνεια «αλά κάρτ» και «εξεταστικές με διακριτική διαχείριση πολιτικών περιόδων».

«Η πρότασή σας εξυπηρετεί μια γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνησή σας. Αυτή η τακτική τού επαναλαμβανόμενου πυροτεχνήματος πιο πιθανόν είναι να κάψει αυτόν που το ανάβει, παρά να οδηγήσει στην παραγωγή ενός φαντασμαγορικού θεάματος» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα υπερψηφίσουμε τη σύσταση Επιτροπής, όπως κάναμε για λόγους αρχής και για την Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Υπερψηφίζουμε γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει Εξεταστική για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, από την είσοδό της στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, για να ελεγχθούν όλες οι κυβερνήσεις και να μάθουμε για τα εξοπλιστικά όλων των περιόδων», σημείωσε.

«Εμείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διεκδικούμε διαφάνεια παντού. Να έρθει η αλήθεια στο φως για όλα, χωρίς να βρίσκονται πρόσωπα στο απυρόβλητο, χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις. Εσείς μέσα από νομικούς υπερβατισμούς και υπερβατική αιτιολογία προσπαθείτε να παρουσιάσετε τη πρότασή σας, για να σπρώξετε τον πολιτικό χρόνο που πιέζει, προς το καλοκαίρι, όπου εκεί θα ανακαλύψει ο λαός τα επιτεύγματα των διαπραγματεύσεών σας», κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Σχετικές ειδήσεις