ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε απρόβλεπτο γείτονα

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε απρόβλεπτο γείτονα

Τουρκία| Γιώργος Κουμουτσάκος: Την ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το νέο «παραλήρημα» της Άγκυρας για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, μεταφέρει σε γραπτή δήλωσή του την Τετάρτη (03/05/2017) ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει σε εταιρείες εξουσιοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσουν σε δραστηριότητες εξόρυξης σε περιοχές της κυπριακής Α.Ο.Ζ., παραβιάζουν κατάφορα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος.

Υπογραμμίζει δε: «Αποτελούν συνέχεια σε μια άκρως προβληματική πρακτική, που προστίθεται στην επίμονη και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Οι απειλές αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία εξελίσσεται:

  • Σε απρόβλεπτο γείτονα για Ελλάδα και Κύπρο
  • Σε αβέβαιο σύμμαχο για τη Δύση
  • Σε χώρα που “παράγει” αστάθεια και “καταναλώνει” ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της».

Ο κ. Κουμουτσάκος απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ να παρέμβουν, καθώς «οφείλουν να αναλάβουν άμεσα και αποτελεσματικά ξεκάθαρη στάση απέναντι στους τουρκικούς εκβιασμούς, που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Το χρονικό διάστημα που ακολουθεί επιβάλλει επαγρύπνηση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τη νέα τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ

https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/790001/orgi-stin-kypro-den-tha-anextoyme-tsampoykades-ton-toyrkon-mesa-stin-kypriaki-aoz

Σχετικές ειδήσεις