ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Washington Post: Φρικτός διπλωμάτης ο Βαρουφάκης, αλλά η ΕΕ έπρεπε να τον ακούσει

Washington Post: Φρικτός διπλωμάτης ο Βαρουφάκης, αλλά η ΕΕ έπρεπε να τον ακούσει

Γιάνης Βαρουφάκης | Ειδήσεις: Με κριτική, αλλά σίγουρα όχι επικριτική διάθεση σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» (αγγλ. «Adults in the Room»), όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει τις δραματικές ώρες που έζησε η Ελλάδα το 2015, κατά τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και την επιβολή των capital controls.

Σε μια εκτενή ανάλυση για το βιβλίο του άλλοτε στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, Σέρι Μπέρμαν, εκτιμά πως «το βιβλίο του Βαρουφάκη είναι δύσκολο να το χαρακτηρίσει κανείς».

«Σε τελευταία ανάλυση», λέει η Μπέρμαν, «το βιβλίο του Βαρουφάκη γίνεται μάλλον καλύτερα αντιληπτό ως η ιστορία ενός ιδεαλιστή ακαδημαϊκού, ο οποίος ενεπλάκη σε σφοδρές πολιτικές μάχες, για τις οποίες έτρεφε ελάχιστη κατανόηση και συμπάθεια».

Στην ανάλυση της Αμερικανίδας ακαδημαϊκού του Κολλεγίου Barnard αναφέρεται τρεις φορές η λέξη «αποτυχία».

«Ο Βαρουφάκης επιχείρησε να σώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη και με τρόπο συστηματικό και αγενή σνομπαρίστηκε. Το σχέδιό του προέβλεπε να ενεργοποιήσει η Ελλάδα την “πυρηνική” επιλογή της: την άρνησή της να δεχτεί ακόμη περισσότερο χρέος, θέτοντας ουσιαστικά εαυτή εκτός της ευρωζώνης. Αλλά ο Τσίπρας δίστασε και έτσι το όλο εγχείρημα κατέρρευσε. Πολλά από τα σημεία του βιβλίου του Βαρουφάκη ασχολούνται με την επεξήγηση αυτής της αποτυχίας», σημειώνει η Μπέρμαν.

Σε άλλο σημείο της κριτικής της για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, η ίδια υποστηρίζει πως το πόνημα του Βαρουφάκη «δίνει και άλλη μία ερμηνεία για την αποτυχία του. Ο Βαρουφάκης προσέγγισε τις διαπραγματεύσεις ως ακαδημαϊκός, πεπεισμένος ότι με δεδομένα και με ευθύτητα από την πλευρά του, κάθε διαμάχη θα μπορούσε να κερδηθεί. Όμως, δεν γνώριζε και ήταν αδιάφορος απέναντι στους πολιτικούς υπολογισμούς των αντιπάλων του. Ο Βαρουφάκης ήταν φριχτός διπλωμάτης».

Καταλήγει δε η Σέρι Μπέρμαν: «Είναι πολύ δύσκολο να διαβάσει κανείς το “Ενήλικοι στο Δωμάτιο” και να μη νιώσει θαυμασμό για τη δέσμευση του Βαρουφάκη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και οργή για την ανικανότητα ή την απροθυμία του να διαδραματίσει τα ζόρικα και συχνά παράλογα πολιτικά παιχνίδια που είναι απαραίτητα, ώστε να εισακουστούν οι ιδέες του. Είναι, όμως, δύσκολο να διαβάσει κανείς το βιβλίο του και να μη νιώσει βαθιά ανησυχία για την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεσε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και αλλού και επέμεινε πως η βούληση του λαού δεν μπορούσε να υπερκεράσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι εξηγήσεις του Βαρουφάκη για τις αποτυχίες τους μπορεί να μην πείθουν συνολικά, αλλά η κριτική του για την ΕΕ, πείθει. Εάν η ΕΕ πρόκειται να επιβιώσει, τότε θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή σε δημοκράτες και ιδεαλιστές όπως ο Βαρουφάκης».

Σχετικές ειδήσεις